Nieuws16 nov '11 21:11

Rijk moet nog eens 300 miljoen bijleggen voor HSL

Auteur: BNR Webredactie

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) is bereid de Nederlandse Spoorwegen te hulp te schieten met ruim 300 miljoen euro om de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en België te redden.

De lijn dreigt anders failliet te gaan, wat een strop van naar schatting 2,4 miljard euro zou betekenen. De hulp van Schultz betekent een tegenvaller op haar begroting. Die moet ze volgens de begrotingsafspraken zelf zien op te lossen.

Voorwaarden
Schultz stelt wel voorwaarden aan de hulp. De NS krijgt vanaf 2015 weliswaar voor tien jaar opnieuw een concessie op het hoofdrailnet, maar moet regionale concurrenten toestaan op twee spoorlijnen in Limburg.

Er komt ook een onderzoek om te zien of dat op nog drie andere lijnen kan. Het zou gaan om de lijnen Zwolle-Groningen, Apeldoorn-Enschede en Eindhoven-Weert. NS is geen voorstander van kleinere vervoerders met stoptreinen op het hoofdspoornet, want dat kan leiden tot meer vertragingen voor intercity's of de noodzaak voor reizigers over te stappen.

Verliezen
Het treinverkeer op de hogesnelheidslijn van Amsterdam via Rotterdam naar Antwerpen gaat ook veranderen. De lijn, die wordt uitgebaat door de High Speed Alliance (HSA), een dochterbedrijf van NS en KLM, lijdt al vanaf het begin enorme verliezen.

De kaartjes zijn fors duurder dan voor gewone intercity's en er zitten nauwelijks reizigers in de Fyra-treinen. De lijn zal nog zeker 10 tot 15 jaar verlies lijden als er niets wordt gedaan. Besloten is daarom om ook gewone intercity's op de lijn toe te laten.

Dwaling
De plannen van Schultz worden vrijdag besproken in de ministerraad. Een besluit moet voor volgende week naar de Tweede Kamer, als Schultz haar begroting verdedigt in de Kamer.

De eerste reacties van oppositiepartijen als GroenLinks en PvdA waren niet positief. GroenLinks noemt verdere concurrentie op het spoor een dwaling. "De dienstregeling wordt complexer, zeker bij calamiteiten. Geen reiziger zit daarop te wachten. Dat de minister begint in Limburg is geen toeval, maar een knieval richting PVV'', zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

De PvdA vreest dat de deal over de HSL ten koste gaat van de reizigers op trajecten in het zuiden, noorden en oosten van het land. "De reiziger moet dan meer overstappen en langer reizen'', stelt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen