Nieuws20 nov '12 07:53Aangepast op 20 nov '12 09:08

Geld naar Griekenland, maar niet naar de Grieken

Auteur: Pieter van den Akker

Geen extra geld naar de Grieken, was de belofte van premier Rutte en oud-minister De Jager van Financiën. Maar vanavond praat zijn opvolger Jeroen Dijsselbloem met zijn Europese collega’s toch over Griekse leningen.

Hoe valt dat te rijmen? Volgens politiek verslaggever Hugo Reitsma is het eigenlijk heel simpel. Er mag geen geld meer naar Griekenland, maar Griekenland moet wel meer geld krijgen. "Anders gaan ze failliet en dat kost degenen die geen geld meer willen geven méér geld dan wanneer ze meer geld aan Griekenland geven, wat dus niet mag."

Dat kan niet, zou je zeggen. Maar als Europa één ding kan, zegt Reitsma, 'is het briljante oplossingen bedenken voor onmogelijke problemen waar het zichzelf in heeft gebracht'.

'Schuldquotum in jaar X'
Dijsselbloem schetste de Kamer al de mogelijkheden: "Er zijn vele manieren om de schuldhoudbaarheid te verbeteren: bilateraal, via het EFSF, via het opkopen van obligaties - wat ook weer op verschillende manieren is gebeurd. Op al deze kapitaliseringsmethodes zitten mogelijkheden om te kijken naar termijnen en rentes. Ze pakken allemaal verschillend uit, ook op de dagen waarop het voordeel zich materialiseert. Het maakt uit voor welke kosten naar Nederland komen en daar gaan we de meest optimale variant voor ontwikkelen."

In heldere bewoordingen zei Dijsselbloem verder dat hij heeft vastgesteld 'dat het IMF zeer terecht zegt dat er een reëel perspectief moet komen voor Griekenland'. "En dat zit heel sterk op de indicator van de schuldquotum. Er is een aantal dimensies hoe lang je daar voor neemt, of hoe groot die dan is. En weer binnen de dimensie hoe groot de schuldquotum in jaar X is, zijn er verschillende manieren om die naar beneden te krijgen."

Bent u er nog?
Bent u er nog? Hugo Reitsma: "Het kabinet hoopt van niet, want een afgehaakte burger komt niet in opstand. Dat is een van de vele voordelen van de briljante oplossing. Zo kregen de Finnen ooit een onderpand voor een lening aan Griekenland, maar via zo'n geniale constructie betaalden de Finnen voor hun eigen onderpand. Zonder het zelf door te hebben. Maar da's een ander verhaal."

Griekenland krijgt straks dus extra lucht door te schuiven met de rente of de looptijd van leningen. "Dat kost ons geld, maar niet het geld dat we aan Griekenland hebben geleend: de hoofdsom. Althans, tot 2014, ofwel na de Duitse verkiezingen. Anders komen ze daar weer in opstand."

Een ander verhaal
Hij concludeert ten slotte: "De opstand in Griekenland zelf gaat ondertussen gewoon door, want  ondanks al dat geld voor Griekenland gaat er niet daadwerkelijk geld naar de Grieken, maar ook dat is weer een ander verhaal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen