Nieuws16 jun '11 22:08Aangepast op 17 jun '11 08:35

Doei multiculturele samenleving! [update]

Auteur: Karin Backx

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken rekent af met het huidige integratiebeleid en neemt afscheid van de multiculturele samenleving. Volgens de minister is niet de Nederlandse samenleving verantwoordelijk voor de integratie, maar de migrant zelf.

Dat schrijft hij in zijn donderdagavond verschenen integratienota.
Het kabinet rekent radicaal af met het huidige integratiebeleid. "De Nederlandse samenleving en de waarden waarop deze berust moeten in ons land centraal staan", vindt de minister.
Gelaatsbedekkende kleding
Ook wil de minister een per 1 januari 2013 een verbod op gelaatsbedekkende kleding in de openbare ruimte en pakt hij huwelijksdwang aan. Dit moet volgens de minister strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.
Koerswijziging
Donner spreekt over"een koeswijziging waarmee het kabinet afstand neemt van het relativisme van de mulitculturele samenleving."
Integratiebeleid voor specifieke groepen gaat van de baan. Migranten moeten zelf hun best doen om te integreren, dat is niet de taak van de overheid.
Geen verantwoordelijkheid overheid
Tweede Kamerlid Martijn van Dam van de PvdA is verbaasd dat Donner inburgering niet langer ziet als een verantwoordelijkheid van de overheid. Hij noemt dat een 'historische vergissing' zoals al eens eerder gemaakt in de jaren zestig en tachtig.
"Dit betekent dat we afstand nemen van alle projecten die een multiculturele samenleving bevorderen. We hebben geleerd dat een samenleving waarin verschillende culturen gelijkwaardig naast elkaar samenleven, niet vanzelf ontstaat. Over twintig jaar krijgen we hier spijt van", zegt hij in een interview met BNR.
Luister rechts naar het hele interview.

Gerelateerde artikelen