Nieuws26 mrt '13 13:28

1 op 5 basisscholen heeft te weinig leerlingen

Auteur: Anne-Greet Haars

Een op de vijf Nederlandse basisscholen heeft minder dan 100 leerlingen, in totaal gaat het om 1400 scholen. Een kwart daarvan heeft zelfs minder dan 50 scholieren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

De meeste kleine scholen staan in Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland. In veel gemeentes daar is minstens de helft van de basisscholen een kleine school met minder dan 100 leerlingen.

"Het zijn zorgelijke cijfers", vertelt Simone Walvisch van de PO-Raad. Zij behartigt de belangen van de besturen van de basisscholen. "De zorg is vooral dat kleine scholen steeds kleiner worden, omdat er steeds minder leerlingen zijn."

Samenwerking
De Onderwijsraad roept op aan scholen om samen te werken, vertelt Walvisch. "Want soms zijn er in een dorp twee à drie scholen. Dat is geen adminstratieve maar een inhoudelijke oplossing: ze moeten samen proberen om de verschillen in levensbeschouwing en geloof vorm te geven op de werkvloer."

Sluiten
Vorige maand adviseerde de Onderwijsraad om de komende vijf jaar basisscholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten. Deze scholen hebben vaker een matige tot zwakke kwaliteit. Tussen 1991 en 2001 daalde het aantal kleine scholen flink, maar nu is het weer iets toegenomen.

Momenteel ligt het minimumaantal leerlingen voor een school om te mogen bestaan op 23. Doordat er waarschijnlijk de komende jaren minder kinderen geboren worden, zou die ondergrens omhoog moeten, aldus de Onderwijsraad. Het ministerie van Onderwijs laat later dit jaar weten of en hoe het advies wordt overgenomen.

Zuid-Holland
De meeste keuzevrijheid is er voor inwoners van Zuid-Holland. Binnen een straal van 5 kilometer kunnen ouders hun kind naar zo’n 40 scholen sturen. Ter vergelijking: in Zeeland zijn er maar negen scholen in een straal van 5 kilometer.

Gerelateerde artikelen