Nieuws11 mrt '13 19:30Aangepast op 11 mrt '13 20:04

Geen reconstructie in ingewikkelde grensrechterszaak

Auteur: Melvin Captein

De zeven verdachten die vandaag voorkwamen op verdenking van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen blijven voorlopig achter slot en grendel. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad.

Volgens de rechter is de verdenking tegen de zes minderjarigen en de vader van een van hen sterk genoeg voor verlenging van het voorarrest. Aanklager Joost Zeilstra verzocht de rechtbank de zeven in hechtenis te houden. Volgens hem is er genoeg bewijs en zou de samenleving het niet begrijpen als de verdachten nu op vrije voeten zouden komen.

Nog nooit agressief
De verdachten ontkenden vandaag dat zij iets hebben gedaan. Een van hen heeft eerder toegegeven dat hij de 41-jarige Nieuwenhuizen een trap tegen zijn schouder heeft gegeven.

De verdachten kregen maandag aan het eind van de zitting kort het woord. Van de zeven (zes minderjarige spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en een vader van een van hen) zei een paar dat zij het "verschrikkelijk'' vinden wat er is gebeurd en dat niemand dit heeft gewild.

Een van de jongens zei dat officier van justitie Joost Zeilstra "maar wat kletst''. "Dat vind ik gewoon. Ik mag toch zeggen wat ik vind in dit land?''

De verdachte vader, de 61-jarige El-Hasan D., gaf te kennen dat hij "nog nooit agressief'' is geweest.

Geen reconstructie
Er zal geen reconstructie worden gehouden van het geweldsincident rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Een aantal advocaten van de acht verdachten in de zaak had om een reconstructie verzocht.

Volgens de rechtbank zijn er 'heel veel scenario's, ook tegenstrijdige' van wat er op 2 december precies op het veld van de voetbalclub Buitenboys in Almere is gebeurd, na afloop van de wedstrijd tegen Nieuw Sloten. Nieuwenhuizen was grensrechter bij die wedstrijd.

De rechtbank deelde de mening van officier van justitie Joost Zeilstra. Hij verzette zich tegen een reconstructie, omdat onduidelijk is welk scenario zou moeten worden nagespeeld.

Teveel onduidelijkheid
BNR-verslaggever Ronald Olsthoorn vroeg persrechter Onno Mulder waarom een reconstructie werd afgewezen. "Voor een reconstructie moet je een duidelijk beeld hebben van datgene wat je gaat reconstrueren. Volgens de rechtbank is er op dit moment teveel onduidelijkheid om een reconstructie te rechtvaardigen. Als het beeld te divers is weet je niet goed wat je gaat reconstrueren", antwoordde hij.

De verdachten- en getuigenverklaringen verschillen volgens Olsthoorn erg van elkaar. Sander Janssen, advocaat van de 15-jarige verdachte Yassin D., zegt tegenover Olsthoorn dat zijn cliënt als een van de enige verdachten heeft bekend een rol te hebben gehad bij de aanvaring met Nieuwenhuizen. "Hij heeft gezegd dat hij aan het begin van de vechtpartij een schop tegen zijn schouder heeft uitgedeeld. Uit de foto's die in het dossier zitten blijkt in mijn optiek dat hij daarna inderdaad uit beeld is verdwenen." Andere verklaringen beweren dat Yassin D. tegen het hoofd of been van Nieuwenhuizen heeft geschopt, of zelfs helemaal niet heeft meegevochten. "Het is bijzonder onduidelijk", zegt Janssen.

Eind mei duidelijkheid
Volgens het Openbaar Ministerie moet eind mei duidelijk worden wat er precies gebeurd is. "Het is een ingewkkeld onderzoek, wat gebaseerd wordt op de verklaringen van de verdachten, de getuigen en de foto's", aldus een woordvoerder tegenover BNR.

Twee deskundigen zullen het sectierapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nader onder de loep nemen. De rechtbank wees een verzoek van de advocaten van de enige meerderjarige verdachte, El-Hasan D., op dit punt toe. Zij willen onderzocht hebben of de dood van Nieuwenhuizen wel het gevolg van het geweld op het veld is geweest. Volgens het NFI is dat wel het geval.

De diverse verdachten zullen in elkaars zaak als getuige worden gehoord, verordonneerde de rechtbank tevens. Een verzoek van een van de advocaten om een sportpsycholoog aan te stellen, wees de rechtbank af. Advocate Hilje Plantenga had deze deskundige willen laten rapporteren over de achtergrond en aanleiding van het geweld. De rechtbank zag de noodzaak van een dergelijk onderzoek niet in.

Gerelateerde artikelen