Nieuws29 mei '13 10:20Aangepast op 29 mei '13 14:54

'Foto Nieuwenhuizen in Telegraaf heeft getuigen beïnvloed'

Auteur: BNR Webredactie

Een gepubliceerde foto in De Telegraaf heeft de herinnering van getuigen in de strafzaak rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen beïnvloed. Dat zegt advocaat Geert-Iem Roos over de foto waarop is te zien hoe Nieuwenhuizen wordt mishandeld.

Volgens Roos heeft de politie heeft die foto aan de krant gegeven. Daarmee heeft het OM het recht op vervolging van Roos' cliënt, Othman K. (16), verspeeld, vindt de advocaat. Roos betoogde dit woensdag voor de rechtbank in Lelystad, bij de start van het proces tegen acht verdachten. Zij worden verdacht van de dodelijke mishandeling van Nieuwenhuizen.

De rechtbank deelde de mening van de advocaat niet en verwierp zijn betoog. Officier van justitie Joost Zeilstra zei dat de politie noch het OM de foto heeft verspreid, laat staan aan De Telegraaf verstrekt. Volgens de rechtbank zijn daar ook geen aanwijzingen voor. Het proces tegen K. kan gewoon doorgaan.

Verslagen ondervragingen
Tijdens de zitting kwam ook naar voren dat de politie selectief is geweest in de schriftelijke weergave van verhoren van verdachten in de strafzaak rond Nieuwenhuizen. Dat stelde althans advocate Mariëlle van Essen, die zegt dat er essentiële, ontlastende delen ontbreken. Van Essen wil letterlijke verslagen van de ondervragingen. Ook wil zij delen van de verhoren, die op video zijn opgenomen, op de zitting bekijken.

Eer en geweten
Het OM spreekt de beweringen van de advocate tegen. De politie heeft 'naar eer en geweten' opgeschreven wat er tijdens de verhoren is gezegd, luidde de reactie van officier van justitie Joost Zeilstra maandag. Volgens Zeilstra is het ondoenlijk op korte termijn letterlijk uitgewerkte verhoorverslagen op tafel te krijgen.

Van Essen verdedigt de 17-jarige Soufyan B. De rechtbank beslist later op haar verzoeken.

NFI: geweld oorzaak dood
Volgens deskundige Bela Kubat van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn er geen aanwijzingen dat de halsslagader van Nieuwenhuizen al defecten vertoonde voordat hij op 2 december werd mishandeld. Dat zei Kubat, een van de vier deskundigen die zich over de doodsoorzaak in de zaak-Nieuwenhuizen hebben gebogen, woensdag voor de rechtbank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen