Nieuws29 mei '13 15:42

Beschuldigingen over en weer grensrechterzaak

Auteur: BNR Webredactie

De verklaringen van de verdachten in de zaak rond grensrechter Richard Nieuwenhuizen vandaag waren summier. In een paar gevallen beschuldigen de verdachten elkaar.

Ook over de enige meerderjarige in het proces, El-Hasan D., is gezegd dat hij Nieuwenhuizen heeft geslagen.

"De grensrechter is mishandeld'', zei Soufyan B. "Hij lag op de grond en kreeg schoppen.'' B. wees Yassine D., de zoon van El-Hasan D., aan als een van de geweldplegers. Een tweede naam wilde hij niet noemen. B. zegt zelf niets te hebben gedaan. "Ik heb toegekeken.'' Getuigen hebben verklaard dat B. wel heeft meegedaan aan de mishandeling.

Yassine D. verklaart zelf dat hij Nieuwenhuizen één schop tegen zijn schouder heeft gegeven. Ibrahim C. heeft de grensrechter tegen de grond gewerkt en in zijn gezicht getrapt, aldus D. In het vooronderzoek heeft Ibrahim C. verklaard dat hij een aantal jongens uit zijn voetbalteam heeft zien schoppen. Hij wilde er woensdag niet meer op ingaan.

Fel uithalen
El-Hasan D. (51) zegt dat hij slechts heeft geprobeerd vechtende mensen uit elkaar te halen. Beide teams gingen met elkaar op de vuist. D. is naar eigen zeggen tegen de grond geduwd. Hij haalde fel uit naar Soufyan B.: "Wat hij verklaart zijn leugens, ingefluisterd door zijn vader.''

Verschillende lezingen
Volgens rechtbankvoorzitter Anja van Holten hebben de verdachten, voor zover zij hebben verklaard, verschillende lezingen gegeven over wat er is gebeurd en over wie wat heeft gedaan. De verklaringen wijken vaak af van hetgeen getuigen van het geweld hebben waargenomen. Zij hebben onder meer verklaard dat meerdere jongens Nieuwenhuizen tegen zijn lichaam en hoofd hebben geschopt. Zij vergissen zich, zo reageerde een aantal verdachten daarop.

Foto's
De rechtbank confronteerde de verdachten met een aantal foto's die tijdens de vechtpartij zijn gemaakt. Zij beriepen zich op hun zwijgrecht, ontkenden, verwezen naar eerder afgelegde verklaringen of gaven niet erg veelzeggende antwoorden.

Twitter
BNR's verslaggever Jeroen Stans is aanwezig bij de rechtszaak. Volg het laatste nieuws via @jeroenstans:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen