Nieuws30 aug '13 11:38

Restaurants vragen gasten om één euro voor voedselbank

Auteur: Sjors Rodenburg

Als eerste stad in Nederland vragen Arnhemse restaurants hun gasten een euro te doneren aan de voedselbank. Eters krijgen op de rekening een extra euro te zien. Willen ze niet betalen, dan wordt de euro er weer afgehaald.

Job van Dooren, vicevoorzitter van de Stichting Eén Voor Voedsel.
Job van Dooren, vicevoorzitter van de Stichting Eén Voor Voedsel.

De initiatiefnemer, Stichting Eén Voor Voedsel, beleefde gisteren haar officiële start. Tijdens het culinaire evenement Smaakvol Gelderland in Arnhem, waarbij zo’n twintig restaurants hun waren aanprezen, werd alle bezoekers gevraagd een euro te doneren aan de voedselbanken. Ook na het event gaan de restaurants ermee door.

Aalmoes
Vicevoorzitter Job van Dooren hoopt op de vrijgevigheid van de restaurantgasten. “Wat is er mis met een aalmoes”, vraagt hij zich af. “Ik spreek hier restauranteigenaren die er trots op zijn dat ze meedoen met deze actie. Ze schamen zich omdat er voedselbanken zijn in Nederland.”

De euro’s zijn meer dan welkom, zegt Ivo van Heijst, secretaris van de Stichting Voedselbank Nederland regio Arnhem. “Wij krijgen voedsel, maar het moet uiteindelijk van de leveranciers via de pakketten naar de mensen. Daar zijn vrachtwagens voor nodig. Dat kost veel geld.”

Succes
Het is de bedoeling dat het Arnhemse initiatief over heel Nederland wordt uitgerold. “Dat betekent dat we met heel veel restaurants contact moeten zoeken”, legt Van Heijst uit. “Dat kost tijd, maar we zijn er van overtuigd dat het in heel Nederland een succes gaat worden.”

Totaal maken zo’n 70.000 Nederlanders gebruik van de voedselbank. Alleen al in 2012 werden 1,3 miljoen voedselpakketten uitgedeeld. Op dit moment zijn er 137 voedselbanken aangesloten bij de koepelorganisatie Voedselbanken Nederland.

Gerelateerde artikelen