
Voorlopig blijft het bij een waarschuwing van Moody's. Als de kredietbeoordelaar zeker wist dat het mis zou gaan, was de rating wel meteen verlaagd, weet Van Wijnbergen. Maar in de Europese incompetentie herkent Van Wijnbergen zich wel. "Die leidt tot steeds hogere kosten en potentiële besmetting van andere landen en dan komen ze toch echt bij Duitsland en Nederland terecht om het allemaal op te lossen."
Hoge prijs
Nederland dreigt daarmee een hoge prijs te moeten betalen voor de Europese ideeënarmoede. En al zijn de fundamentele zaken in Nederland zo slecht nog niet, maar er zijn nog altijd donkere wolken die een snel herstel in de weg staan. Het blijft lastig balanceren op de dunne lijn tussen het consumentenvertrouwen en de noodzaak om als overheid de broekriem verder aan te trekken.
Al betwijfelt Van Wijnbergen of de consument wel te sturen is door de overheid. "De overheid heeft maar heel beperkt invloed op de conjunctuur omdat wij zo'n verschrikkelijk open economie zijn. Het enige wat een beetje direct is aan te pakken is de bouw, maar dit kabinet voert oorlog tegen de woningcorporaties. En dat is zo'n beetje de enige partij die nog iets aan stimulerend werk kan doen."
Sleutel
In die zin roept het kabinet zelf de ellende over zich af, zegt de econoom. En dús heeft het kabinet ook de sleutel tot de oplossing. "De Jager heeft ongeveer de helft van het tekort van Wouter Bos weggewerkt en Dijsselbloem is bezig op een redelijk stabiele manier de rest ook weg te werken. Wat dat betreft zie ik Nederland niet van de rails lopen." En daarom zal de kandidatuur van Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep voorlopig niet in gevaar komen.