Nieuws4 nov '13 13:51Aangepast op 4 nov '13 17:34

Jansen Steur: brekebeen of wetbreker?

Auteur: Thijs Baas

Na de nodige formaliteiten is de Almelose rechtbank eindelijk toegekomen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen oud-neuroloog Jansen Steur. Ongeveer twintig patiënten wonen de eerste zittingsdag bij.

In eerste instantie gaat de rechtszaak over het verhaal van Jansen Steur zelf: de recepten die hij stal om zijn eigen drugsverslaving te bevredigen. We krijgen eigenlijk een beetje een beeld van hoe die man over zichzelf dacht, hoe hij in het leven stond en waarom hij de titel professor opeens ging voeren. En als je hem hoort praten over zichzelf, krijg je het beeld van een man die zich heel goed beseft dat hij normafwijkend gedrag vertoonde."

Grootheidswaanzin
Een gevaarlijke en niet te corrigeren man, zo wordt Jansen Steur omschreven door verschillende benadeelden van de neuroloog. ''Hij is nog steeds zo arrogant als voorheen.''

In feite was Jansen Steurs zelfbeeld gebaseerd op grootheidswaanzin, erkent hij ook zelf, zegt verslaggever Laurens Boven. "Dit soort gedrag, dat je jezelf allerlei vrijheden permitteert, paste toen bij zijn ziekte. Ook anderen hadden onvoldoende in de gaten dat hij verslaafd was en zo verklaart hij ook dat hij de medicijnenboekjes van collega's gebruikte om medicijnen voor te schrijven aan zichzelf, zodat hij zijn verslaving in stand kon houden."

De zaak tegen oud-neuroloog Ernst Jansen Steur wordt door het OM omschreven als 'het grootste medische strafproces ooit'. Volgens het OM zette het handelen van Jansen Steur één vrouw zelfs aan tot zelfmoord. Vele anderen zouden  grote schade hebben opgelopen. De  oud-neuroloog wordt verdacht van het opzettelijk stellen van foute diagnoses bij patiënten, diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. 

Inhoudelijke behandeling
Het OM hoopte vandaag al toe te komen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak, maar die laat voorlopig nog even op zich wachten. "De advocaat had een aantal verzoeken over de manier waarop het OM het bewijs wil presenteren. Daarover zijn ze alweer een tijdje in schorsing, dus vanochtend is er niet zo heel veel gebeurd."

Jansen Steur hangt een straf boven het hoofd van maximaal twaalf jaar. Maar het kan nog een hele klus worden voor het OM om aan te tonen dat het handelen van de neuroloog laakbaar is, zegt Laurens Boven. "Het gaat volgens de verdediging om de vraag of het strafbaar is om een slechte dokter te zijn. De verdediging zal aanvoeren dat die diagnoses hartstikke moeilijk te stellen zijn in de neurologie."

Verslaafd
Daar staat volgens het OM tegenover dat Jansen Steur zelf kon weten dat hij fouten zou maken, omdat hij op een gegeven moment verslaafd was aan verdovende middelen. "Dan had hij zichzelf op de rem moeten zetten en zelf moeten stappen naar hulp om te voorkomen dat hij mensen echt zou beschadigen. En die beschadiging heeft hij wel degelijk aangericht bij mensen." 

Het is na de tuchtraad van vrijdag de tweede zaak in vier dagen die Jansen Steur voor zijn kiezen krijgt. Zijn uitstraling is ten opzichte van vrijdag eigenlijk niet veranderd, zegt Laurens Boven. "Hij zit met dezelfde kleren en dezelfde stropdas. Hij is heel ontspannen, maakt aantekeningen, kijkt naar zijn advocaat en heeft nog niets gezegd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen