Nieuws1 nov '13 06:04

Ex-neuroloog komt oog in oog met ex-patiënten

Auteur: BNR Webredactie

Het zal druk en emotioneel worden in de rechtbank in Zwolle vrijdag. Daar staat voormalig neuroloog Ernst Jansen oog in oog met zijn mogelijke slachtoffers in de tuchtzaak die namens vijf voormalig patiënten tegen hem is ingediend.

Voor velen van hen is het de eerste keer dat ze hun voormalig arts weer zien, nadat hij ruim tien jaar geleden een mogelijk verkeerde diagnose stelde.

De rechtbank, waar de tuchtklacht behandeld wordt, houdt rekening met een flinke toeloop van media en betrokkenen. "Er komen meer mensen dan normaal bij een tuchtzaak, daarom hebben we maatregelen genomen om de orde te bewaren", zegt een woordvoerster. Ze kan niet nader specificeren wat die maatregelen zijn. Letselschade-expert Yme Drost, die de patiënten bijstaat, verwacht veel emoties. "Eén voormalig patiënt vraagt zich af of hij het wel aankan om aanwezig te zijn. Het is heel belastend voor de slachtoffers.''

Omdat voor tuchtzaken een verjaringstermijn van 10 jaar geldt, worden de zaken behandeld tussen 25 januari 2003 en het moment dat Jansen vertrok bij zijn toenmalige werkgever Medisch Spectrum Twente (MST) eind december 2003.

Maandag begint de strafzaak tegen de neuroloog. Hij wordt verdacht van onder meer het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Ook wordt hij verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte. Het wordt nu al de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd. Als alle feiten worden bewezen, kan Jansen een gevangenisstraf krijgen van maximaal 12 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen