Nieuws6 nov '13 11:17

Ex-neuroloog weigert te praten met deskundigen

Auteur: BNR Webredactie

De voormalig neuroloog Ernst Jansen weigert over een voormalig patiënte te praten in de rechtbank, als daar twee deskundigen bij zijn. Jansens advocaat verzocht de rechtbank de twee mannen niet aanwezig te laten zijn bij het inhoudelijk bespreken van haar diagnose.

Image

De rechtbank verwierp dat.

"Dan zal mijn client zich beroepen op zijn zwijgrecht, om een inhoudelijke medische discussie te voorkomen'', aldus de raadsman tijdens de tweede zittingsdag van de strafzaak tegen de ex-neuroloog.

Jansen voegde daar zelf aan toe: "Ik zie het voordeel niet in van een discussie tussen mij en de hooggeëerde deskundigen.'' Om vervolgens overigens wel uitgebreid antwoord te geven op vragen van de rechtbank over deze patiënte.

Verkeerde diagnose
De ex-neuroloog stelde een ernstige vorm van de ziekte Parkinson vast bij de patiënte. De vrouw pleegde na de derde ziekenhuisopname zelfmoord. Later bleek het een verkeerde diagnose.

Jansen gaf woensdag toe dat hij destijds, eind jaren 90, ook zijn twijfels had bij de diagnose maar dat hij dat niet liet merken aan de patiënte en haar familie. In een eerdere verklaring had de weduwnaar van de vrouw al aangegeven nooit twijfel te hebben gehad over de diagnose. "Jansen was een gerenommeerd arts. Die vertrouw je als hij iets zegt.''

Opzet
De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) wordt onder meer verdacht van het opzettelijk verkeerd stellen van diagnoses, met verregaande gevolgen voor zijn patiënten.

Maandag, tijdens de eerste dag, kwamen onder meer verduistering en diefstal aan bod. Begin volgend jaar wordt de uitspraak pas verwacht. Als alle strafbare feiten worden bewezen, kan Jansen een maximale straf van 12 jaar krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen