Nieuws27 nov '12 15:31Aangepast op 27 nov '12 16:13

Rutte geeft concessie over Griekenland toe

Auteur: Anne-Greet Haars

Premier Mark Rutte geeft toe dat hij zijn verkiezingsbelofte dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan inmiddels "niet helemaal'' meer kan nakomen.

De eurolanden, inclusief Nederland, stemden er dinsdag mee in dat de rente op de Griekse leningen wordt verlaagd. Dat kost Nederland gedurende 14 jaar ongeveer 1 miljard euro.

Rutte gaf de "concessie'' toe, dinsdag na het vragenuurtje. Maar daarmee is voorkomen dat er besloten zou worden over nieuwe leningen aan Griekenland of over het afschrijven op bestaande schulden, aldus de premier. Hij noemde het "jammer'' dat hij niet zijn hele verkiezingsbelofte over Griekenland gestand kan doen.

Volhouden
"Mark Rutte kan blijven volhouden - en dat doet hij ook - dat er geen extra geld wordt overgemaakt naar Griekenland. Er zijn ook geen afspraken gemaakt over een derde steunpakket aan Griekenland en ook wordt er geen schuld afgeschreven. Dus in zoverre zijn dat winstpunten", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek.

"Maar hij moest toch wel wat inleveren, want er komt minder geld terug dan was verwacht. Hij moet wel toegeven dat hij zijn verkiezingsbelofte - dat er geen extra geld naar Griekenland zou gaan - niet helemaal meer gestand kan doen. En dat heeft te maken met de rente op de Griekse leningen, die wordt verlaagd. Rutte noemt dat een concessie die je nou eenmaal doet bij een internationaal onderhandelingsspel."

Lichtpuntjes
"Rutte zou Rutte niet zijn als hij niet vooral de lichtpuntjes zou benadrukken", zegt Verbeek. "Hij praat in eerste instantie vooral over de positieve kant van de deal, zoals die er nu ligt."

Situatie nu
Nederland maakt nu volgens Rutte winst op de Griekse leningen, doordat Griekenland bij terugbetaling een hogere rente betaalt aan Nederland dan de rente die Nederland op de internationale kapitaalmarkt betaalt. Die winst was volgens Rutte nooit de bedoeling en dat geld (70 miljoen euro per jaar) blijft nu in het Griekse leningenpakket.

Wilders haalt uit
PVV-leider Geert Wilders windt er geen doekjes om en haalt flink uit naar Rutte. Zo is de premier volgens hem "soft voor de Grieken, maar keihard voor Nederland''.

Wilders beschuldigt Rutte van 'liegen' over Griekenland. "Hij pakt de Nederlanders en geeft het geld aan de Grieken. Dit is te triest voor woorden en is in strijd met wat eerder is beloofd. Markos Ruttos is de nieuwe premier van Griekenland. Hij denkt en droomt in het Grieks. Ongehoord dat de Nederlanders hier voor moeten bloeden.''

Gerelateerde artikelen