Nieuws29 apr '13 15:23

Het rommelt bij Rabobank

Auteur: BNR Webredactie

Het rommelt bij Rabobank: lokale banken hebben problemen met het naleven van de toezichtsregels die steeds strenger worden. En nu gaat de promotie van een sleutelfiguur ook niet door. “Dit zijn stevige signalen dat de governance-structuur onder druk staat."

Dit laatste zei Robert 't Hart,  directeur Nederlands Adviesbureau Risicomanagement, tegen BNR.

prominent slachtoffer
De problemen bij de Rabobank met het naleven van toezichtregels door lokale banken hebben een tweede prominent slachtoffer geëist. Dat meldde het Financieele Dagblad maandag. De benoeming van huidig directeur particulieren Rik op den Brouw tot voorzitter van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep gaat niet door.

Eerder werd bestuurslid Gerlinde Silvis al een trede teruggezet. Het gaat om toezichtregels op het gebied van klantintegriteit en zogeheten 'customer due diligence'. Beide zaken worden door lokale banken niet goed nageleefd. Als directeur particulieren was Op den Brouw daar verantwoordelijk voor.

Nieuwe regelgeving
“Ik denk dat het heel krachtig is van Rabobank dat ze lokaal risico’s kunnen nemen. Maar door de nieuwe regelgeving en omdat ze een grootbank zijn, is het wel noodzakelijk dat alle risico’s die lokaal genomen worden, ook op een centraal niveau bij elkaar komen", geeft 't Hart als verklaring voor zijn uitspraak over de governance-structuur. “Het is toch wel belangrijk dat een aantal dingen centraal wat sterker neer wordt neergezet."

Vorig jaar moest toenmalig bestuurslid Piet van Schijndel met de vuist op tafel slaan om de lokale banken de hypotheekdossiers op orde te laten brengen. Sommige banken wilden klanten die soms al heel lang bij hen bankieren, niet lastigvallen met allerlei formaliteiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen