Nieuws8 mrt '13 09:18

Fugro koploper op Damrak

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen gingen vrijdag eensgezind omhoog. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte toename van de Chinese export.

Ook hopen beleggers op een positief Amerikaans banenrapport later op de dag. In Amsterdam werden de resultaten van Fugro goed ontvangen, de AEX-index koerste boven de 350 punten.

"We blijven er zin in houden. Het is wel opvallend, want er zijn nog genoeg problemen, maar het stimuleringsfeestje duurt voort. Na de positieve arbeidsdata eerder deze week rekent de markt op een sterk banencijfer in de VS. Het gevaar is wel dat het dan alleen maar tegen kan vallen. In Amsterdam staat Fugro in de schijnwerpers. Beleggers zijn opgelucht dat er verder niets aan de hand is bij het bedrijf“, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent hoger op 350,16 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 537,45 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

In China bleek dat de export in februari met 21,8 procent is gestegen. Economen gingen uit van een toename met 8,1 procent. De sterker dan verwachte toename van de Chinese uitvoer kan aangeven dat de internationale vraag aantrekt en dat kan de groei van de op een na grootste economie ter wereld ondersteunen.

Fugro
Fugro klom bijna 11 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. De bodemonderzoeker zag de winst vorig jaar licht stijgen en overtrof zijn eigen verwachting en die van analisten. Fugro zei verder zijn strategie tegen het licht te houden. De uitkomsten daarvan zullen in de tweede helft van dit jaar bekend worden gemaakt. Verder bleek na onderzoek door accountants dat er geen onregelmatigheden zijn gevonden in de financiële verslaggeving.

Telecomconcern KPN steeg 2,9 procent na de succesvolle uitgifte van twee obligatieleningen. De leningen werden meer dan zes keer overtekend. Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was chipmachinemaker ASML met een verlies van 0,7 procent.

In de MidKap voerde technisch dienstverlener Imtech de stijgers aan met een winst van bijna 5 procent. Tankopslagbedrijf Vopak stond onderaan met een min van 2,9 procent.

Bij de kleinere fondsen leverde Ballast Nedam ruim 7 procent in. Het bouwbedrijf dook afgelopen jaar stevig in de rode cijfers door de voortdurende slechte situatie op de vastgoedmarkt. Volgens analisten van SNS Securities vallen de prognoses van Ballast voor 2013 tegen.

Valuta
De euro was 1,3095 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 91,43 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 110,45 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen