Rosenthal gaat uitleg geven over PVV-meldpunt
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken gaat in het buitenland duidelijker uitleggen dat de Tweede Kamer tegen het zogeheten Polen-meldpunt is.
Hij beloofde dat in een debat over de omstreden PVV-website. Maar hij weigerde afstand te nemen van het meldpunt. Een meerderheid van de Kamer deed dat eerder wel. De minister zei wel dat de website "niet de gedachten of het beleid van de regering weerspiegelt".
Overigens weigert het kabinet nog altijd afstand te nemen van het omstreden meldpunt.
Meldpunt veroordeeld
Een meerderheid van de Kamer inclusief regeringspartij CDA veroordeelde het PVV-meldpunt vorige week en stelde dat door de website een hele groep mensen onnodig wordt weggezet. Rosenthal weigerde opnieuw een oordeel te geven over de site van gedoogpartner de PVV. Hij herhaalde alleen dat de site "geenszins de gedachten of het beleid van de regering reflecteert".
Rosenthal werd door Kamerleden aangespoord om de veroordeling door de Kamer van het meldpunt duidelijker en actiever uit te dragen in het buitenland. Meer uitleg is nodig, zei CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel, omdat in het buitenland kennelijk niet wordt begrepen dat het PVV-meldpunt geen initiatief van de regering is. VVD-Kamerlid Han ten Broeke noemde het meldpunt "polariserend en stigmatiserend'' en zei de site te verafschuwen.
Tulp en een middelvinger
In het debat zei D66-leider Alexander Pechtold dat niet het meldpunt het probleem is, maar de weigering van het kabinet om er afstand van te nemen. Nederland staat op deze manier met een tulp in de ene hand en toont met de andere een opgestoken vinger, aldus Pechtold.
Pechtold betoogde dat het PVV-meldpunt handelsnatie Nederland veel geld kost. VVD-Kamerlid Han ten Broeke zei daar niks van te geloven. "Niet iedereen hoeft je aardig te vinden in het buitenland, want daarmee kom je er niet en haal je geen resultaten binnen."