Nieuws1 apr '13 10:16Aangepast op 1 apr '13 22:33

VS stuurt meer vliegtuigen naar Zuid-Korea

Auteur: BNR Webredactie

De VS neemt de oorlogstaal van Noord-Korea serieus, maar tot dusver zijn er in het land geen grote troepenverplaatsingen waargenomen, meldt het Witte Huis. Intussen voert Amerika de druk verder op.

"We hebben geen activiteiten gezien die de retoriek bevestigen'', zegt Witte-Huiswoordvoerder Jay Carney. De communistische regering in Pyongyang zei onlangs "in staat van oorlog'' te zijn met de zuiderbuur en dreigde met aanvallen op doelen in Zuid-Korea en zelfs de VS.

Amerika heeft zondag nog gevechtsvliegtuigen gestuurd naar Zuid-Korea, om zo richting Noord-Korea nogmaals te onderstrepen dat de VS aan de kant van Seoul staat. De F-22's nemen deel aan de militaire oefeningen die de landen al langer samen doen.

Escalatie
De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is flink opgelopen, sinds de kernproef die Noord-Korea in februari uitvoerde. Noord-Korea zei zaterdag zelfs dat het officieel in staat van oorlog verkeert met Zuid-Korea. Zuid-Korea zei maandag in een officiële verklaring sterk te zullen reageren op een provocaties van Noord-Korea. "Er zal een sterke reactie zijn zonder politieke overwegingen'', zei president Park Geun-hye.

De F-22's zijn zeer geavanceerde vliegtuigen, die onzichtbaar zijn voor radars. Donderdag liet de VS al zijn spierballen aan Noord-Korea zien door boven Zuid-Korea een oefening te doen met twee bommenwerpers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen