Nieuws4 nov '12 19:45Aangepast op 5 nov '12 07:38

Duits rapport legt zorg noodsteun Cyprus bloot

Auteur: Fleur de Bruijn

Een rapport van de Duitse inlichtingendienst over witwassen in Cyprus, legt de politieke risico's die verbonden zijn aan noodsteun aan het land bloot.

Het rapport bezorgt bondskanselier Angela Merkel politieke kopzorgen. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel zondag.

Cyprus is momenteel in gesprek met de internationale geldschieters over de voorwaarden voor een hulppakket ter waarde van zo'n tien miljard euro. Het land kwam in de problemen toen twee van de grootste banken op het eiland grote verliezen leden door de herstructurering van de Griekse schulden eerder dit jaar.

Belastingparadijs
“Het rapport laat zien wie er het meest zullen profiteren van de miljarden die Europese belastingbetalers overmaken: Russische oligarchen, zakenmensen en maffiosi, die hun illegale inkomsten in Cyprus hebben geparkeerd'', aldus het blad.

Cyprus is een populair belastingparadijs voor onder meer Russische bedrijven die zich willen beschermen tegen het eigen onvoorspelbare investeringsklimaat.

Witwassen
Cyprus, dat sinds 2004 deel uitmaakt van de Europese Unie, zegt dat het zijn regelgeving tegen witwassen de afgelopen tien jaar heeft aangescherpt en dat het volledig voldoet aan internationale regels. Volgens de Spiegel, dat het ‘geheime' rapport en Europese ambtenaren aanhaalt, zijn er sterke twijfels over de uitvoering van deze regels.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen