Nieuws20 dec '13 13:17Aangepast op 20 dec '13 16:17

40 Nederlanders geëvacueerd uit Zuid-Sudan

Auteur: BNR Webredactie

Defensie heeft vrijdag een groep Nederlanders en buitenlanders geëvacueerd uit het onrustige Zuid-Sudan. Dat hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie gemeld.

De ruim 80 evacués, van wie ongeveer de helft Nederlanders, zitten aan boord van een transportvliegtuig dat rond 13.00 uur Nederlandse tijd vertrok vanaf het vliegveld van de hoofdstad Juba.

De Hercules C-130 is onderweg naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Van daaruit vliegen de Nederlanders en enkele andere evacués door naar Eindhoven, waar ze vrijdagavond rond 22.00 uur aankomen.

Opvangteam
Familieleden en bekenden van de evacués kunnen contact opnemen met een speciaal opvangteam, dat te bereiken is op 070-7515400. In Juba blijven nog enkele stafmedewerkers van de Nederlandse ambassade actief om contact te houden met Nederlanders die nog in Zuid-Sudan verblijven.

De ambassade had de ruim 150 geregistreerde Nederlanders in het land deze week dringend geadviseerd gebruik te maken van de evacuatievlucht. Sommige Nederlanders hebben Zuid-Sudan op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld met een commerciële vlucht, verlaten. Hoeveel Nederlanders er nog in het land zijn, kon een woordvoerster van Buitenlandse Zaken niet te zeggen.

Koffers
De evacuatie verliep rustig, zegt Peer Geelen, gezagvoerder van het Defensievliegtuig. "We zijn ingeladen en na een uurtje vertrokken. Mensen konden uitermate beperkt spullen meenemen. We hebben uiteindelijk 114 mensen meegenomen, maar we hadden toch nog ruimte om ook alle koffers mee te nemen."

"De mensen worden buiten het vliegveld gescreend door BuZa, dus de mensen die wij te zien kregen waren de mensen die ook mee moesten." Voor Geelen en zijn troepen zit het avontuur er nog niet op. "Eerst gaan we terug naar Zuid-Sudan, en dan snel naar bed, want we hebben twee bijzonder lange dagen achter de rug.

Gerelateerde artikelen