Nieuws18 dec '13 17:01Aangepast op 18 dec '13 17:19

Timmermans dringt aan op snelle evacuatie uit Sudan

Auteur: Thijs Baas

Als het aan minister Timmermans van Buitenlandse Zaken ligt worden alle Nederlanders in Sudan zo snel mogelijk geëvacueerd. In Zuid-Sudan woedt een hevige stammenstrijd en daarom moeten de 150 Nederlanders die er zitten behoorlijk oppassen.

Voor de evacuatie heeft hij het ministerie de hulp in geroepen van het ministerie van Defensie. Timmermans adviseert alle in het land aanwezige Nederlanders in ieder geval binnen te blijven en zodra het ook maar even kan een vlucht het land uit te boeken. "Als dat niet lukt, neem contact op met de ambassade en zorg dat je het land kunt verlaten met het transport dat wij vanuit de overheid gaan regelen."

Samenwerking
Prioriteit heeft de evacuatie van Nederlanders, maar internationale samenwerking is wenselijk, zegt Timmermans tegen verslaggever Jeroen Stans. "We hebben goed overleg met andere landen ,waarvan ik weet dat ze ook bezig zijn met de evacuatie. Wij gaan nu de evacuatie van de Nederlanders in gang zetten en we informeren onze Europese en internationale collega's wat we doen. Daarna kijken we of we hen ook kunnen helpen of dat we kunnen samenwerken."

De uitvoering is in handen van Defensie, zegt Timmermans, maar daar heeft hij alle vertrouwen in. "Het is erg onrustig en onvoorspelbaar dus als het nog verder escaleert komen mensen misschien nog veel erger in het gedrang. Die ontwikkeling wil ik voor zijn en ze de kans bieden het land te verlaten." Het gaat volgens Timmermans om minder dan tien mensen op de ambassade, daarnaast zijn er mensen die bezig zijn met ontwikkelingssamenwerking, of die zich om familieredenen in het land bevinden.

Gerelateerde artikelen