Nieuws12 apr '13 06:02Aangepast op 12 apr '13 14:42

'Boring schaliegas gevaar voor drinkwater'

Auteur: BNR Webredactie

Volgens waterbedrijf Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater.

Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op het achterlaten van chemicaliën in de bodem, aardbevingen en het vrijkomen van methaan.

Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteert woensdag over schaliegaswinning. Vitens is het grootste waterbedrijf van het land en levert aan 5,7 miljoen Nederlanders. Het waterbedrijf vindt dat er niet naar schaliegas moet worden geboord voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten. Economische voordelen acht Vitens van secundair belang.

Vitens publiceert donderdag een tiental risico’s van schaliegaswinning.

TNO: zorgen overdreven
Volgens René Peters, manager gastechnologie bij TNO, is de lijst overdreven: “Er komen een aantal nieuwe punten naar voren die toch wel heel bijzonder zijn.” Zo noemt Peters de zorgen over  ‘thermische verontreiniging’, de schade die ontstaat aan het milieu als het water onnatuurlijk warmer wordt. “Dat is natuurlijk heel apart, want dat geldt voor elk gas dat uit de ondergrond naar boven komt. Dat is helemaal geen argument.”

Ook zegt Vitens in hun 10-puntenlijst dat TNO niet zou weten waar de natuurlijke breekpunten zitten in de ondergrond. “Dat is niet helemaal goed geïnterpreteerd,” aldus Peters. Onbekend zou zijn of fracken leidt tot nieuwe breuken die vastzitten aan natuurlijke breuken. “Dat is nog onbekend, en daarvoor is een proefboring nodig.”

Risico's
TNO deelt de opvatting van Vitens dat goed gekeken moet worden naar de risico’s bij het winnen van schaliegas. “Maar we denken echter dat de olie en gasindustrie al zoveel ervaring ermee heeft dat we al weten hoe we dat zorgvuldig kunnen doen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen