Blauw op straat steeds meer privaat
Er komt steeds meer blauw op straat. Maar dat zijn steeds vaker private beveiligers, geen agenten. Over 10 jaar zijn er meer private beveiligers dan agenten.
Dat toekomstscenario schetst staatssecretaris Fred Teeven van Justitie in een toespraak aan de Vrije Universiteit. Steeds meer klassieke politietaken zullen worden overgenomen door private bedrijven. Het is een internationale trend die ook in Nederland zichtbaar is.
De vraag van verslaggever Laurens Boven aan Fred Teeven is of dit volgens hem een goede of een slechte ontwikkeling is. "Dat is per definitie niet slecht", antwoordt hij.
Teeven legt uit: "Je moet constateren dat de middelen bij de rijksoverheid de komende tien jaar niet zo zullen zijn dat we heel veel geld kunnen uitgeven aan extra ordehandhaving. Of dat nu agenten, bijzondere opsporingsambtenaren of toezichthouders zijn. Er zit een grens aan."
'Valkuilen om de hoek'
Dat betekent volgens Teeven dat het voor de komende tien jaar dé uitdaging is 'een combinatie te kunnen maken tussen private en publieke rechtshandhaving'. Efficiënter, doelmatiger, maar je moet wel uitkijken. Maar je moet wel uitkijken, want er zitten wel 'valkuilen om de hoek'.
Publieke bijstand
Dat hebben we gezien bij de organisatie van de Olympische Spelen in Londen. Daarbij dacht de Engelse regering dat je met heel private organisaties de beveiliging prima kan oplossen. Toen puntje bij paaltje kwam moest er toch op grote schaal publieke bijstand komen."