Nieuws11 dec '12 16:28Aangepast op 11 dec '12 16:49

Hersencellen gemaakt uit urine

Auteur: Pieter van den Akker

We spoelen er elke dag liters van weg: urine. Maar dit goedje blijkt een handige bron van cellen die met gemak in hersencellen kunnen worden omgezet.

Dat schrijven Chinese onderzoekers in het vakblad Nature Methods. "Het klinkt een beetje als science fiction en eigenlijk is het dat ook", zegt Philip Dröge, wetenschapsjournalist en hoofdredacteur van Faqt.nl op BNR.

"Het is ook nog even fictie, want het is niet nog iets dat je morgen bij de apotheek kan gaan halen. Maar de methode is in elk geval ontwikkeld. Als we plassen zitten daar allerlei afvalstoffen in, maar er zitten ook heel kleine stukjes van je nieren in, die worden meegespoeld. Dan moet je echt denken aan enkele cellen."

Urine
Die cellen kunnen worden veranderd in stamcellen, legt Dröge uit. "Om precies te zijn: pluripotente stamcellen. Dat zijn stamcellen die in je elke cel van je lichaam kan veranderen. Voor deze methode hebben mensen de Nobelprijs gewonnen. De ontdekking dat je zelf stamcellen kan maken is echt een van de grote ontwikkelingen in de medische wetenschap van nu. Ze hebben nu ontdekt dat je die celletjes uit je urine kan halen en daar dus ook die pluripotente stamcellen van kan maken, dus dat je er daarna elk onderdeel van je lichaam van maken dat je maar wil."

Ei van Columbus
Het idee is ontstaan door te gaan onderzoeken 'waar de cellen in ons lichaam zitten die makkelijk kwijtraken, die we makkelijk afscheiden'. Dröge: "As je urine gaat testen kom je een heleboel celmateriaal tegen van de mensen. Op die manier zijn ze er op gekomen om die te gaan hergebruiken. Vervolgens hebben ze allerlei tests gedaan, met name bij proefdieren. Daar is uit gekomen dat het kan. Die niercellen zijn zo geschikt om stamcellen van te maken; het is eigenlijk het ei van Columbus."

Kanker
Er is een groot voordeel van deze nieuwe methode ten opzichte van het gebruiken van embryonale stamcellen, zegt de wetenschapsjournalist. "Het grote probleem van embryonale stamcellen is dat ze vaak niet voorhanden zijn en die kunnen snel uitgroeien tot tumoren als je ze weer gaat gebruiken in je eigen lichaam. Die hebben het enorme nadeel dat je iemand steeds moet controleren of 'ie geen kanker krijgt. Bij deze cellen is dat, zoals het zich nu laat aanzien, uitgesloten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen