Programma28 nov '12 08:08Aangepast op 28 nov '12 11:36

Mogelijk 13 onnodige hersenoperaties in MST

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie in Almelo verdenkt neuroloog Ernst Jansen Steur van 21 strafbare feiten. Door zijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd.

Twee anderen vrouwen en zes mannen heeft hij in "hulpeloze toestand'' gebracht en hen daardoor "zwaar lichamelijk en psychisch leed'' aangedaan. Hij liet de patiënten ook jarenlang onnodig zware medicijnen slikken.

Daarnaast heeft de specialist vaker valse recepten uitgeschreven, receptenblokken gestolen van een collega en daarmee zichzelf valselijk van verdovende middelen voorzien. Ook stal hij 88.000 euro uit de kas van een stichting die wetenschappelijk onderzoek doet naar neurologische aandoeningen. Jansen Steur was zelf vijf jaar lang voorzitter van die stichting uit Hengelo (Overijssel).

Dat is woensdagmorgen door officier van justitie M. van Eykelen gezegd in de rechtbank in Almelo. Justitie heeft voor de strafzaak negen zaken geselecteerd uit ruim honderd klachten over de neuroloog, die tot eind 2003 werkte bij Medisch Spectrum Twente.

13 onnodige operaties
Uit eigen onderzoek van het Medisch Spectrum Twente blijkt dat mogelijk 13 mensen in het ziekenhuis onnodig een hersenoperatie hebben ondergaan, maakte het ziekenhuis woensdag bekend. De operaties werden uitgevoerd na een diagnose van Jansen.

Externe onderzoekers gaan de 13 gevallen verder bekijken. Zeven patiënten zijn overleden. Het is niet bekend of de patiënten zijn overleden als gevolg van de operaties. De overige zes patiënten zijn door het ziekenhuis ingelicht, meldt RTV Oost.

Hij zou foute diagnoses hebben gesteld, waardoor patiënten ernstige schade opliepen. Jansen Steur vertelde patiënten dat zij ernstige ziektes als parkinson, MS of alzheimer hadden, terwijl dat niet zo was.

Het onderzoek richtte zich op 120 patiënten van Steur. "Bij 13 van hen bestaan op basis van de beschikbare gegevens vraagtekens of Jansen hen wel op terechte gronden voor operatie heeft doorverwezen'', staat in een verklaring van het ziekenhuis. Een neurochirurg die betrokken was bij de operaties, voert tijdelijk zijn werkzaamheden niet meer uit.

Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek was een publicatie in de Twentsche Courant Tubantia, zegt René Brouwer, lid van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. "Het artikel ging over een patiënt bij wie een hersenbiopsie is gedaan in 1998. We praten over de periode tussen 1996 tot 2003. Dat was voor ons de reden om de verwijzingen van dokter Jansen naar neurochirurgie te onderzoeken."

De chirurgen die de operaties uitvoerden hadden weinig reden om te twijfelen aan de diagnose van Jansen Steur, want hij was in de betreffende periode een eminent neuroloog met groot gezag, legt Brouwer uit. "Toen de diagnose parkinson bij Prins Claus gesteld werd, was Jansen op het NOS Journaal om uit te leggen wat het voor ziekte was. Over het algemeen is het zo dat een dokter die een diagnose probeert te stellen andere dokters nodig heeft om de diagnose te bewijzen. Dus als die een aannemelijk verhaal heeft waarom een ingreep moet gebeuren, zal iemand dat meestal honoreren."

Aangifte tegen chirurgen
Letselschadespecialist Yme Drost, die aangifte gaat doen tegen twee neurochirurgen, noemt de zaak een "beerput, die nog altijd niet is geleegd''. Hij deed in november vorig jaar al aangifte omdat Jansen Steur bij één van zijn cliënten mogelijk onnodig een biopt uit de hersenen liet nemen. Daarbij zou 12,5 kubieke centimeter hersenmateriaal zijn weggehaald.

Gerelateerde artikelen