Belgische crèchemoordenaar schuldig
De aanklager bij de rechtbank in Gent heeft vrijdag levenslang geëist tegen Kim De Gelder. Hij kwam met de eis nadat een jury De Gelder schuldig had bevonden aan de fatale steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde op 23 januari 2009.
De twaalf juryleden vinden de inmiddels 24-jarige De Gelder toerekeningsvatbaar voor zijn misdaden.
Hij riskeert nu een (levens-)lange gevangenisstraf. Daarover valt waarschijnlijk later vrijdag een besluit.
Pogingen tot moord
De Gelder stond terecht voor de moord op twee baby's van amper 1 jaar oud, een 54-jarige leidster en een 72-jarige vrouw. Ook zijn hem 25 pogingen tot moord ten laste gelegd. De Gelder probeerde eerder al een gezin te vermoorden, maar dat mislukte omdat ze niet thuis waren.
Toerekeningsvatbaarheid
De jury had ‘niet de minste twijfel’ over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. De Gelder heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis, maar hij zou psychotische klachten veinzen, concludeert de jury. Volgens de leden bewijzen de precieze voorbereiding van De Gelder en de koelbloedigheid waarmee hij te werk ging, dat.
Bloedbad
De rechtszaak tegen De Gelder begon op dinsdag 19 februari, ruim vier jaar na het bloedbad dat hij op 23 januari 2009 op Fabeltjesland aanrichtte. De afgelopen weken zijn onder anderen een groot aantal nabestaanden en getuigen gehoord en kwam ook De Gelder aan het woord.
Waarom hij het bloedbad aanrichtte, bleef onduidelijk. Tijdens zijn verhoor in de rechtbank van Gent maandag gaf hij geen inzicht toen de voorzitter van de rechtbank hem naar zijn motief vroeg.
Onbewogen
De Gelder bleef vrijdagnamiddag onbewogen toen hij hoorde dat hij op alle punten schuldig is bevonden door de jury van het Gentse hof van assisen. Slachtoffers en nabestaanden reageerden opgelucht.
Het Openbaar Ministerie zal nu een straf eisen. Hierop zal de verdediging en De Gelder zelf mogen reageren. Daarna trekt de jury zich weer terug om de straf te bepalen

Juridische Zaken
Geschillen en conflicten, beslecht op dinsdag door Paul van Liempt.