Nieuws16 sep '12 12:13

De Hond: 30 procent hakte laatste twee dagen knoop door

Auteur: Thijs Baas

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag maakte ongeveer 29 procent van de kiezers pas in de laatste 48 uur een definitieve keuze.

Bijna 15 procent hakte pas op verkiezingsdag de knoop door, blijkt uit een analyse van Maurice de Hond op basis van onlineonderzoek op Peil.nl.

Nauwelijks de helft van de kiezers had al voor de eerste tv-debatten besloten op welke partij te gaan stemmen. Onder de PVV-stemmers en de SP-stemmers lag dat met 77 en 74 procent aanzienlijk hoger.

Strategisch
PvdA-kiezers maakten hun keuze erg laat; slechts 36 procent had de keuze al voor de eerste debatten gemaakt. Uit het onderzoek, dat na de verkiezingen is gehouden, blijkt dat 17 procent van de kiezers tactisch stemde. Als niemand tactisch had gestemd, dan zou volgens De Hond de VVD 34 zetels, de PvdA 26, de SP 23 en de PVV 18 zetels hebben gehaald.

D66 en het CDA zouden 2 extra zetels hebben gehad, GroenLinks, de PvdD, de ChristenUnie en 50Plus zouden dan één zetel extra mogen vullen.

Uiteindelijk zou de PvdA liefst 12 zetels lager uitkomen,doordat 36 procent van de mensen die op de sociaaldemocraten stemden een strategische keus maakte.

Coalities
De mensen die kozen voor de VVD en de PvdA zien het liefst dat die partijen met zijn tweeën een coalitie vormen. De kiezers van de VVD willen namelijk liever D66 er niet bij hebben, de PvdA-kiezers zien samenwerking met het CDA niet zitten. Op een kabinet met de PvdA, de SP, D66 en het CDA reageren de kiezers van die laatste twee partijen weer negatief.

Verder blijkt dat de kiezers voor bepaalde partijen duidelijk andere speerpunten hadden. Zo hechtten mensen die op de VVD stemden veel belang aan de hypotheekrenteaftrek, bezuinigingen en de Europese Unie, terwijl de PvdA-kiezers de zorg, het onderwijs en de bezuinigingen als de belangrijkste onderwerpen zagen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen