Nieuws19 jan '13 16:09Aangepast op 20 jan '13 11:28

Zeven gijzelaars Algerije omgekomen, 16 bevrijd

Auteur: Fleur de Bruijn

Zeker drie Britten hebben het gijzeldrama op een gasveld in de woestijn van Algerije niet overleefd. Voor het leven van drie andere Britten wordt gevreesd. De Britse premier David Cameron heeft dat zondag bekendgemaakt.

Image

Cameron zei donderdag zijn langverwachte toespraak over de betrekkingen tussen de EU en Groot-Brittannië af. Hij zou de rede vrijdag houden in Amsterdam, maar liet weten dat de gijzelcrisis in Algerije prioriteit had. Cameron zei toen al dat de Britten rekening moesten houden met slecht nieuws.

Dodental
Het dodental van de gijzelingsactie in de woestijn van Algerije wordt naar boven worden bijgesteld. Dat heeft de Algerijnse regering zondag laten weten. De Algerijnse autoriteiten hadden zaterdag laten weten dat zeker 23 gijzelaars en 32 terroristen waren omgekomen.

"Helaas moet ik zeggen dat het dodental zal stijgen'', aldus minister van Communicatie Mohamed Said. Hij verwacht binnen enkele uren een nieuw definitief aantal slachtoffers te kunnen melden.

Gascomplex
De gijzeling begon woensdag
toen de terroristen het gascomplex in het noordoosten van Algerije overvielen en een groot aantal mensen, onder wie veel westerse medewerkers, in gijzeling namen.

Het Algerijnse leger bevrijdde naar verluidt in eerste instantie zo'n 650 mensen. De terroristen verschansten zich en hielden daarna nog een onbekend aantal mensen vast. Zaterdag werd de gijzeling met een laatste aanval beëindigd.

Onduidelijkheid
Het ministerie in Algiers maakte zaterdag met het bekendmaken van de cijfers een einde aan de onduidelijkheid over slachtoffers van de acties in In Amenas. Volgens het departement zijn bij bevrijdingsacties van het leger 107 buitenlandse en 685 Algerijnse gijzelaars bevrijd .

Franse operatie Mali
De gijzeling door de islamitisch-extremistische groep Katibat Moulahthamine zou een wraakactie zijn geweest voor de Franse operatie in Mali.

Franse militairen zijn op 11 januari aangekomen in Mali om daar te helpen in de strijd tegen extremisten in het noordoosten.

Op de website van NRC Handelsblad staat dat de milities de stopzetting wilden van 'de Franse agressie tegen de onzen in Mali' en de vrijlating van tientallen strijders die gevangen zitten in Algerijnse gevangenissen.

Cameron
De gijzelingsactie in Algerije was donderdag voor premier David Cameron reden om zijn toespraak over de toekomst van de Europese Unie in Amsterdam uit te stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen