Nieuws17 jan '13 14:52Aangepast op 17 jan '13 15:59

'50 doden bij gijzeling Algerije'

Auteur: BNR Webredactie

Gijzelnemers in het zuidoosten van Algerije hebben gemeld dat ze zijn aangevallen door Algerijnse legerhelikopters. Daarbij zijn volgens hen 35 gijzelaars en 15 gijzelnemers gedood.

Ook Algerijnse en Franse media melden dat er veel doden zijn gevallen.

Ooggetuigen melden dat de Algerijnse strijdkrachten voertuigen hebben bestookt waarmee de jihadisten zich met hun gijzelaars wilden verplaatsen. Onder de doden zouden Amerikanen, Japanners en een aantal Europeanen zijn - de terminal is van BP en StatOil, en het gaat daarom waarschijnlijk vooral om Britten en Noren. Volgens de gijzelnemers hebben ze na de Algerijnse aanval van donderdag nog steeds westerse gijzelaars.

Sinds gisteren heeft een groep extremisten buitenlandse gijzelaars in handen op een gascomplex. Ze hebben gedreigd die te doden als ze worden aangevallen door Algerijnse strijdkrachten.

Escalatie
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt niet dat de geweldsescalatie van dit moment er toe zal leiden dat Europese landen zich anders op zullen stellen.

Het is niet precies bekend wat voor extremisten het complex hebben overmeesterd waar een Britse, een Noorse en een Algerijnse onderneming naar gas boren. Ze zouden behoren tot de terroristen die zich sinds 2007 al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) noemen. De daders hebben zich donderdag tegenover het Mauritaanse persbureau ANI ook de Ondertekenaars met Bloed genoemd. Ze eisen dat Frankrijk haar militaire ingrijpen in Mali stopt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen