Nieuws20 jan '13 22:16

Balans opgemaakt: tientallen doden bij Algerijns gijzeldrama

Auteur: Thijs Baas

Het Algerijnse leger heeft hardhandig een eind gemaakt aan de gijzeling van tientallen mensen in een gascomplex in het noordoostelijke Amenas.

Er zijn tientallen slachtoffers, al is nog niet duidelijk hoeveel doden en gewonden er precies zijn. Zaterdag meldde het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zeken dat ruim 20 gijzelaars de acties niet overleefd hebben. De Algerijnse regering verwacht aan de hand van de cijfers van zaterdag dat het dodental verder zal oplopen.

Kidnappers
De kans is klein dat de 32 terroristen die het leger doodde allemaal kidnappers waren. Volgens bronnen binnen de veiligheidsdienst vielen zes terroristen levend in handen van het leger. De Algerijnse autoriteiten melden dat bij bevrijdingsacties van het leger ruim honderd buitenlandse en bijna zevenhonderd Algerijnse gijzelaars bevrijd zijn.

De gijzeling ontbrandde woensdag met de overval van het gascomplex in het noordoosten van Algerije overvielen en een groot aantal mensen waaronder veel westerse medewerkers in gijzeling namen op het woongedeelte van het terrein. Algerijnse, Britse en Noorse bedrijven boren naar gas. Het ging de terroristen om het stopzetten van de Franse militaire interventie in Mali.

Identiteit onbekend
Het Algerijnse leger zouden in eerste instantie 650 mensen hebben bevrijd. De terroristen trokken zich met een onbekend aantal gijzelaars terug. Met een laatste aanval werden deze zaterdag bevrijd. Over de identiteit van de omgekomen gijzelaars is nog niets naar buiten gekomen.

De Britse premier David Cameron meldde zondag dat minstens drie Britten het woestijngeweld niet overleefden. Een Mauritaanse website toonde zondag op basis van een videoboodschap dat de Algerijnse jihadist Mokhtar Belmokhtar namens al-Qaeda de verantwoordelijkheid opeiste voor de gijzelingsactie.

Gerelateerde artikelen