BNR logo
  • Nieuws
  • Radio
    • Programmagids
    • AEX Factor
    • Baanbrekende Businessmodellen
    • Beleggerspanel
    • Beter
    • BNR Auto-Update
    • BNR Europa
    • BNR Mobility
    • BNR Sport
    • BNR's Big Five
    • Boardroompanel
    • Boekestijn en De Wijk
    • BREEKT
    • Column Ben van der Burg
    • Column Bernard Hammelburg
    • Column Jaap Jansen
    • Column Marianne Zwagerman
    • Column Paul Laseur
    • Crypto Update
    • Cryptocast
    • De Nationale Autoshow
    • De Nieuwe Wereld
    • De Ochtendspits
    • De Top van Nederland
    • De Wereld
    • Digitaal
    • Duurzaam
    • Economenpanel
    • Eyeopeners
    • Kees de Kort
    • Koplopers
    • Lobbypanel
    • Ondernemerspanel
    • Postma in Amerika
    • Spitsbrekers
    • Tech Update
    • The Daily Move
    • The Friday Move
    • Toon van de Week
    • Vastgoed Gezocht
    • Wereldveroveraars
    • Werkverkenners
    • Wetenschap Vandaag
    • Zakendoen
  • Gemist
    • Alle podcasts
    • All in the Game
    • Amerika Podcast
    • BNR Perestrojkast
    • China Podcast
    • Column Corné van Zeijl
    • Crypto Cowboys
    • Cryptocast
    • De Ben Tiggelaar Podcast
    • Dé Klantenpodcast
    • De Legende van Satoshi Nakamoto
    • De Nieuwsdag
    • De Ondernemerskamer
    • De Technoloog
    • Een Jaar Burgemeester
    • Europa Update
    • Factcheck Europa
    • Het Bromvliegeffect
    • Het Nieuwe Geld
    • Honger
    • IJzige Tongen
    • Italië Podcast
    • Ochtendnieuws
    • Petrolheads
    • Podcast Top 40
    • De Strateeg
    • Space Cowboys
    • Spitsbrekers
    • The Road to Zandvoort
    • Ukrayina
    • Voeding van morgen
    • Vraag het Gommers
    • Werkprofessor
    • Zakendoen De Veranderaars
  • Partners
Nieuws

Met iets teveel gemak belandt het in de afvalbak

  • BNR Webredactie
donderdag 10 januari 2013, 12:33 Update: donderdag 10 januari 2013, 14:18
Corné van Dooren (Voedingscentrum): “In Nederland hebben we ook enorme verspilling. Ik denk dat het wat lager is dan de wereldhoeveelheid, maar wel aanzienlijk."

De helft van al het eten in de wereld wordt volgens een Brits rapport weggegooid.

Het gaat om minstens 1,2 miljard ton voedsel per jaar, oftewel tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel in de wereld, meldt het Britse 'Institution of Mechanical Engineers'.

“In Nederland hebben we ook enorme verspilling. Ik denk dat het wat lager is dan de wereldhoeveelheid, maar wel aanzienlijk”, zegt Corné van Dooren, specialist op het gebied van duurzaam eten voor het Voedingscentrum. “Tot zover bekend bij ons ligt het een derde lager, waarvan 14 procent verspilling door consumenten.”

Niet oogsten
Redenen voor de verspilling zijn onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel. Zo wordt in Groot-Brittannië veel groente helemaal niet geoogst omdat het er niet aantrekkelijk uitziet.

“Dat probleem zit overal in de wereld. We weten dat er vooral in ontwikkelingslanden problemen zijn met het oogsten, omdat er geen goede machines of opslagmogelijkheden zijn”, legt Van Dooren uit. “In Nederland gebeurt het ook dat producten niet geaccepteerd worden door de afnemer. We hebben daar wel goede oplossingen voor, bijvoorbeeld dat het dan naar veevervoer gaat. Er wordt wel goed opgelet in Nederland.”

Weggegooid
Nog eens 30 tot 50 procent van het voedsel dat wel de supermarkt bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Het begrip 'ten minste houdbaar tot' wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd.

“Er zijn twee data op voedingsmiddelen, de ene is ‘te gebruiken tot’, dat gaat over voedselveiligheid. De tweede is  ‘tenminste houdbaar tot’ en dat is eigenlijk een garantie van de fabrikant, maar dat wil niet zeggen dat je het na die datum niet meer kan eten”, legt Van Dooren uit.

De winkels zeggen dat ze die datum verplicht op de verpakking moet zetten. “Dat is zo, maar ze kunnen zelf bepalen welke datum dat is en soms kan dat langer. Op sommige producten, zoals kauwgom, zout of suiker, hoeft het ook niet.”

Water
Het rapport waarschuwt ook voor de hoeveelheid water die verloren gaat bij de productie van het voedsel. Zo'n 550.000 miljard liter water wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk niet eens wordt geconsumeerd.

Duurzaam
Duurzaam

Duurzaam

BNR Duurzaam begint 23 augustus 2021 met nieuwe afleveringen.

De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.

BNR app Apple Podcasts Spotify RSS
Mede mogelijk gemaakt door:
DuurzaamEtenverspillingVoedsel
Deel dit artikel:

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image

Populairste podcasts

Oekraïne-update zaterdag, dag 94

Strategische Vragen | Werkt lucht- en raketverdediging ook tegen kernwapens?

Robot gevormd als stukje pasta rolt zelf doolhof door

  • BNR Nieuwsradio

  • Contact
  • Frequenties
  • Files en flitsers
  • BNR Nieuwsbrief
  • Podcasts
  • RSS feed
  • Disclaimer
  • Zakelijke info

  • Dutch Podcast Awards
  • Adverteren
  • Podcast laten maken
  • Vacature plaatsen op BNR
  • Werken bij BNR
  • Stages
  • FD Mediagroep

  • Company.info
  • Energeia
  • ESB
  • FD
  • FD Mediagroep
  • Investment Officer
  • Listn
  • PensioenPro
  • Download de app

  • Privacy
  • Copyright
  • Cookies
  • Voorwaarden