Met iets teveel gemak belandt het in de afvalbak
De helft van al het eten in de wereld wordt volgens een Brits rapport weggegooid.
Het gaat om minstens 1,2 miljard ton voedsel per jaar, oftewel tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel in de wereld, meldt het Britse 'Institution of Mechanical Engineers'.
“In Nederland hebben we ook enorme verspilling. Ik denk dat het wat lager is dan de wereldhoeveelheid, maar wel aanzienlijk”, zegt Corné van Dooren, specialist op het gebied van duurzaam eten voor het Voedingscentrum. “Tot zover bekend bij ons ligt het een derde lager, waarvan 14 procent verspilling door consumenten.”
Niet oogsten
Redenen voor de verspilling zijn onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel. Zo wordt in Groot-Brittannië veel groente helemaal niet geoogst omdat het er niet aantrekkelijk uitziet.
“Dat probleem zit overal in de wereld. We weten dat er vooral in ontwikkelingslanden problemen zijn met het oogsten, omdat er geen goede machines of opslagmogelijkheden zijn”, legt Van Dooren uit. “In Nederland gebeurt het ook dat producten niet geaccepteerd worden door de afnemer. We hebben daar wel goede oplossingen voor, bijvoorbeeld dat het dan naar veevervoer gaat. Er wordt wel goed opgelet in Nederland.”
Weggegooid
Nog eens 30 tot 50 procent van het voedsel dat wel de supermarkt bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Het begrip 'ten minste houdbaar tot' wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd.
“Er zijn twee data op voedingsmiddelen, de ene is ‘te gebruiken tot’, dat gaat over voedselveiligheid. De tweede is ‘tenminste houdbaar tot’ en dat is eigenlijk een garantie van de fabrikant, maar dat wil niet zeggen dat je het na die datum niet meer kan eten”, legt Van Dooren uit.
De winkels zeggen dat ze die datum verplicht op de verpakking moet zetten. “Dat is zo, maar ze kunnen zelf bepalen welke datum dat is en soms kan dat langer. Op sommige producten, zoals kauwgom, zout of suiker, hoeft het ook niet.”
Water
Het rapport waarschuwt ook voor de hoeveelheid water die verloren gaat bij de productie van het voedsel. Zo'n 550.000 miljard liter water wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk niet eens wordt geconsumeerd.

Duurzaam
De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.