Nieuws10 jan '13 17:52Aangepast op 10 jan '13 18:07

GroenLinks trekt Dijksma aan jasje over eetverspilling

Auteur: Thijs Baas

GroenLinks gaat het kabinet opnieuw vragen om te onderzoeken of de houdbaarheidsdata op voedsel versoepeld of afgeschaft kunnen worden.

Dat bevestigt Groenlinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren tegenover BNR Petra Grijzen. "Er staan twee verschillende dingen op de verpakkingen. De vijf mensen die het verschil weten krijgen een groot compliment. 'Tenminste houdbaar tot' betekent: in elk geval nog goed tot die datum. Het zou veel beter zijn als die tht-data eraf gaan. GroenLinks wil dat Dijksma daar actie op gaat ondernemen."

Helft weggegooid
De helft van al het eten in de wereld wordt volgens het Britse rapport weggegooid. Het gaat om minstens 1,2 miljard ton voedsel per jaar, oftewel tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel in de wereld, meldt het Britse 'Institution of Mechanical Engineers'.

Oorzaken van de verspilling zijn onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel. Zo wordt in Groot-Brittannië veel groente helemaal niet geoogst omdat het er niet aantrekkelijk uitziet.

Houdbaarheidsdatum
Ruim een jaar geleden haalde een motie daarover een meerderheid, maar daar is tot op heden niks mee gedaan. Het nieuwe rapport is voor GroenLinks aanleiding om de kwestie nogmaals aan de kaak te stellen.

"Het ligt ook aan het koken", zegt Van Tongeren. "Je kunt van heel veel dingen soep of roerbak maken. Heel belangrijk is dat je nog even denkt aan wat je nog in de koelkast hebt. Het begint met je eigen portemonnee in je eigen keuken en dan ontdek je dat heel veel dingen nog gewoon te gebruiken zijn."

Gerelateerde artikelen