Programma26 sep '11 22:34

Ziekenhuisreuzen samen rond het bed

Auteur: BNR Webredactie

Het Academisch Medisch Centrum en het medisch centrum van de Vrije Universiteit, het VUmc, bundelen hun krachten en werken aan een heuse Medisch Academische Alliantie.

Samen staan ze sterker, geloven Elmer Mulder, bestuursvoorzitter van het VUmc en Ruud Hopstaken, bestuurslid van het AMC. ‘En we concurreren ook nog.’

De neurologen bundelden hun krachten al jaren geleden. Bloedingen in de hersenen doet het AMC en kankergevallen komen vooral terecht in het VUmc. Duidelijk.

Kwaliteit

Maar nu gaat de samenwerking verder – dat is tenminste de intentie. Eerder deze maand ondertekenden de ziekenhuisgiganten een statement. Zij willen samenwerken zodat zij betere zorg kunnen leveren en mee kunnen blijven draaien op het wereldtoneel van academische zorg en onderzoek.

Hun ‘topreferente functie’ willen zij ten volste benutten en natuurlijk: het scheelt geld. Maar, benadrukken beide bestuursleden, dat laatste is slechts een prettige bijkomstigheid. ‘Kwaliteit is leidend.’

En dus zullen in de toekomst wellicht de meeste bevallingen plaatsvinden in het VUmc. Alleen in heel speciale gevallen komen er nog baby's in het AMC ter wereld.

Samenwerking en toch concurrentie

En niet alleen op het zorg-terrein, maar ook als het gaat om onderzoek en –uiteindelijk- ook het onderwijs zal steeds hechter worden samengewerkt. Wat niet wegneemt dat ook de concurrentie blijft bestaan.
Deze week opent het VUmc een nieuw Cancer Center, maar dat neemt niet weg dat het ziekenhuis, samen met haar nieuwe partner het AMC ook de samenwerking met hét oncologisch ziekenhuis van Nederland, het NKI Antoni van Leeuwenhoek zoekt. 

“We krijgen te maken met schaalvergroting,” zegt Mulder. Dat zorgt ervoor dat samenwerken en concurreren prima samen kan gaan.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen