Nieuws10 jun '13 10:04Aangepast op 10 jun '13 11:13

Kamer wil lagere pensioenpremie

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer wil dat pensioenfondsen hun premies gaan verlagen. Volgens voorzichtige schattingen kunnen mensen in loondienst er dan jaarlijks zeker 1000 euro op vooruitgaan, zo schrijft De Telegraaf.

Als werknemers minder premie hoeven te betalen, houden ze elke maand meer geld over. De economie kan daarmee een oppepper krijgen, zo wordt gehoopt.

Sparen beperken
Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel voor het pensioen te sparen per 2015 flink inperken. Als er langer gewerkt moet worden voordat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt en mensen daarbij minder belastingvoordeel krijgen, dan mag de premie niet hetzelfde blijven, zo vinden de VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP. Werkenden leggen dan namelijk deels geld in waar ze geen voordeel over ontvangen. 

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg waarschuwt dat een bezuiniging van zo’n 3 miljard waarop het kabinet rekent, niet doorgaat als de pensioenpremies niet omlaag gaan. Hij wil daarom dat het kabinet een lagere pensioenpremie garandeert nu een akkoord is gesloten met vakbonden en werkgevers over de pensioenopbouw.

1000 euro bruto
Gepensioneerden kunnen vanaf 2015 jaarlijks minder pensioen opbouwen doordat de belastingaftrek van pensioenpremies verminderd wordt. Dat zou volgens Van Weyenberg gepaard moeten gaan met een verlaging van de pensioenpremies met gemiddeld 1000 euro bruto per jaar.

Maar diverse pensioenfondsen willen het geld - in totaal 6 tot 9 miljard euro per jaar - niet teruggegeven aan de werkenden. Ze willen het bijvoorbeeld gebruiken om hun financiële positie te versterken.

Pensioenopbouw
In het regeerakkoord is afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw vermindert van 2,25 naar 1,75 procent. Dat zou moeten kunnen omdat mensen langer werken en dus ook langer pensioen opbouwen.

Na bezwaren van bonden en werkgevers trok het kabinet 250 miljoen uit om deze maatregel wat af te zwakken. Vrijdag leidde dat tot een akkoord tussen kabinet en sociale partners. De jaarlijkse pensioenopbouw gaat nu naar 1,85 procent.

Bij het opstellen van het regeerakkoord gingen VVD en PvdA ervan uit dat minder pensioenopbouw ook leidt tot lagere premies. Maar Van Weyenberg voorziet dat dat niet gaat gebeuren omdat de pensioenfondsen - die bestuurd worden door de sociale partners - niet meewerken. "Het kabinet gaat niet verder dan een oproep aan de sociale partners om de premies te verlagen. Het zou harde afspraken moeten maken.’’

Afstand
Van Weyenberg wijst er verder op dat FNV-voorzitter Ton Heerts in een interview met Nu.nl al afstand neemt van het pensioenakkoord dat vorige week met het kabinet is gesloten. Hij noemt de gevolgen ervan nog steeds "niet aanvaardbaar''.

De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting met sociale partners, pensioenfondsen en deskundigen over het pensioenakkoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen