Nieuws23 dec '12 11:50

Rutte steeds minder populair

Auteur: Fleur de Bruijn

De populariteit van premier Mark Rutte is tanende, ook bij de eigen achterban.

Dit concludeert opiniepeiler Maurice de Hond na zijn wekelijkse politieke peiling. Volgens De Hond krijgt Rutte van zijn eigen kiezers een rapportcijfer 5.5. Dit is volgens De Hond de laagste score ooit voor een premier relatief kost na het aantreden van zijn kabinet. in de afgelopen tien jaar scoorde de premier onder zijn eigen kiezers altijd meer dan een zeven.

Van de fractievoorzitters scoort Samsom ook het hoogst.

Goed cijfer Samsom
Volgens De Hond heeft het effect dat Samsom besloot geen zitting te nemen in het kabinet.  "Als we het vertrouwen in de fractievoorzitters bekijken zien we dat -op dit moment althans- dat de lijn van Samsom, om in de Kamer te blijven, effect ressorteert. Hij scoort het hoogst".

PvdA grootste
Zoals iedere week peilde De Hond de stemming in Nederland. Volgens hem sluit de PvdA 2012 af als virtueel grootste partij van Nederland. In de laatste peiling van dit jaar van De Hond heeft de partij van Diederik Samsom 26 zetels, drie meer dan tijdens de peiling vorige week maar twaalf minder dan ze nu in de Tweede Kamer hebben.

PVV in de nek
De PVV hijgt de PvdA in de nek met een prognose van 25 zetels, evenveel als begin dit jaar. De VVD verliest in de peilingen weer een zetel en houdt er 21 over. De VVD is nu in werkelijkheid de grootste partij met 41 zetels in de Tweede Kamer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen