Nieuws20 dec '12 08:07

Rutte kan geen goed meer doen

Auteur: Pieter van den Akker

Incompetent, platzak en corrupt. Die stempels krijgt Rutte II vandaag van oppositiewege opgeplakt. En daar kan hij maar heel weinig tegen doen.

Premier Rutte eindigt het jaar in mineur. Op de laatste dag voor het kerstreces staat hij vandaag de hele dag in de Tweede Kamer. En nou is dat op zich nog niet zo erg, maar hij moet antwoord geven op alleen maar vervelende vragen. Eerst over economie, en daarna - nóg vervelender - over de integriteit van zijn regering.

Platzak is Rutte volgens het Centraal Planbureau dat gisteren voor volgend jaar verdere krimp voorspelde en een begrotingstekort boven de 3 procent. Daar valt waarschijnlijk wel een mouw aan te passen straks, maar politiek kan Rutte dat nu nog niet zeggen.

'Uittrillende tussenstanden'
En dan krijg je dit soort teksten, stelt verslaggever Hugo Reitsma vast. Rutte: “Het zou uiterst onrustig worden als we op iedere tussenstand gaan reageren, temeer daar die tussenstanden niet zijn uitgetrild.”

De tussenstanden moeten nog even uittrillen, herhaalt onze verslaggever. “Vervelend natuurlijk om zo vaag te moeten praten, maar lang niet zo vervelend als de stempels incompetent en corrupt.”

Reclamebord
Reitsma gaat verder: "Om met die laatste te beginnen: de van corruptie verdachte oud-wethouder Van Rey van Roermond plaatste tijdens de verkiezingscampagne een gigantisch reclamebord voor zijn vriend, staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Weekers wist daar eerst niets van, vervolgens wist hij er wel van en had hij er zelfs met Van Rey over gesproken. Weekers hield tegen ambtelijk advies in de Limburgse belastingkantoren ín het Roermond van Van Rey en er was ook ergens contact over Van Rey’s persoonlijke belastingaangifte.”

Is dus ook Weekers corrupt? Nee, zegt Weekers. Maar het zal hem vandaag zo vaak worden aangewreven dat ‘ie er vanzelf een beetje naar gaat stinken, verwacht Reitsma. "Zoals Rutte zoveel modder naar zich gegooid zal krijgen, dat er altijd wel wat blijft kleven."

Incompetentie
Dat gaat dan om het stempel van incompetentie. “Als formateur vroeg Rutte niet door over de declaraties van inmiddels oud-staatssecretaris Co Verdaas. Verdaas had informatie achtergehouden, zei Rutte die dag. "

Ik kon het niet weten”, zei Rutte. Maar gisteren meldde Provinciale Staten in Gelderland dat ze het hele dossier had gemaild. “Het dossier dat we kregen ging over de dienstauto en daar ging ook het debat over”, zei Rutte daarover. “Daarna kwam naar boven dat er ook informatie was over de privéauto, waaruit bleek dat er ten aanzien van die privéauto speelden. 1: declaraties Nijmegen-Arnhem waar de reis ging van Arnhem naar Zwolle. 2: […] de serieuze vraag kan worden gesteld of betrokkene eigenlijk wel in Nijmegen woonde.”

Twijfel
Het is ingewikkeld, concludeert Hugo Reitsma. Maar het komt erop neer dat premier Rutte beweert dat hij niet incompetent is, zoals Weekers beweert niet corrupt te zijn. “Terwijl beiden weten dat hoe vaker ze dat herhalen, hoe meer mensen toch een beetje gaan twijfelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen