Nieuws14 mrt '13 13:53Aangepast op 14 mrt '13 16:42

Arrestatie roof Kunsthal in Keulen

Auteur: BNR Webredactie

De politie in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg heeft woensdag een 46-jarige man aangehouden.

Dit schilderij van Henri Matisse is een van de zeven gestolen werken.
Dit schilderij van Henri Matisse is een van de zeven gestolen werken.

Hij zou in Keulen hebben geprobeerd de eigenaar van de zeven schilderijen die vorig jaar uit de Kunsthal in Rotterdam werden geroofd, af te persen. Dat heeft Ulrich Bremer van het Openbaar Ministerie in Keulen laten weten aan de krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Triton Foundation
De schilderijen zijn eigendom van de Triton Foundation. De man zou de kunstwerken aan die stichting hebben aangeboden. Het is nog onduidelijk of de man daadwerkelijk bij de roof betrokken was of dat het om een bedrieger gaat.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam bevestigt de aanhouding. "Er liep al een losstaand onderzoek tegen de man. Daarin hebben wij samengewerkt met de Duitse justitie'', zegt een woordvoerder van het OM in Rotterdam.

Zeven schilderijen
Twee mannen drongen op 16 oktober de Kunsthal binnen en namen in korte tijd de zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet en Pablo Picasso. Ze maakten deel uit van een tentoonstelling van werken uit de Triton Collectie. In januari werden in Roemenië drie Roemenen opgepakt voor de roof. Begin deze maand pakte de politie in Rotterdam een 19-jarige Roemeense op, omdat ze zou hebben meegeholpen bij het verstoppen van de schilderijen.

Gerelateerde artikelen