Nieuws16 nov '11 06:33

Tweede Kamer pakt Google aan

Auteur: BNR Webredactie

Google moet in de toekomst toestemming vragen aan internetgebruikers of gegevens over de router mogen worden opgeslagen. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer, blijkt na een rondgang van BNR Nieuwsradio.

Google maakte gisteren bekend dat gebruikers zichzelf moeten afmelden, als zij niet willen dat gegevens over de WiFi-router en de locatie worden opgeslagen. Consumenten moeten dan de naam aanpassen en er de omslachtige tekst '_nomap' in verwerken. Pas dan belooft Google de gegevens niet op te slaan en de al opgeslagen data te vernietigen.

Op BNR zegt ICT-journalist Brenno de Winter het een bizar idee te vinden dat Google op deze manier bepaalt hoe de wereld en de wet in elkaar zitten. "Het uitgangspunt bij de wet bescherming persoonsgegevens is heel simpel. Als jij gegevens van een burger wilt verwerken dan moet je de ondubbelzinnige toestemming van die burger hebben."

Omgekeerde wereld
De Tweede Kamer vindt de oplossing van Google de omgekeerde wereld. "We vinden dat je zelf moet kunnen beslissen of je het wenselijk vindt dat mensen weten wat jouw surfgedrag is en hoe jij met je computer en je router omgaat", zegt VVD-Kamerlid Ard van der Steur op BNR.

D66 meldt aan BNR: "Vrijwel alle consumenten weten niet hoe ze hun netwerk zo moeten instellen dat Google het niet oppakt. Het lijkt de omgekeerde wereld dat de consument zelf actie moet ondernemen om zijn persoonsgegevens te beschermen."

Motie
CDA en PvdA dienen een motie in over de zaak. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: "Google moet hier vooraf toestemming voor vragen. Mijn motie vraagt de regering hiertoe een voorstel voor te bereiden." Gedoogpartij PVV pleit voor een 'registreer-me-niet-register' en wil verantwoordelijk minister Opstelten 'stevig bevragen' over dit onderwerp.

Gevaar van opslag routergegevens
Brenno de Winter legt uit waarom de opslag van de routergegevens een beveiligings- en privacyrisico vormen. "Het gevaar is dat je aan de hand van het adres van die router onder andere kunt aflezen welke softwareversie je draait. Dat is een beveiligingsrisico. En het is tot de persoon herleidbare informatie. Dan is het privacygevoelig. Naar mate je meer weggeeft loop je als burger iedere keer meer risico voor dingen als identiteitsdiefstal of het inbreken op je systemen."

"Het is iets waar je op zijn minst even over wil nadenken. De Tweede Kamer wil nu de burgers die kans geven", zegt De Winter.

Ethersignalen
Google kwam tot nu toe weg met de opslag van routergegevens omdat het om signalen gaat die via de ether binnenkomen, legt Brenno de Winter uit. "De Kamer wil nu eigenlijk de regels gelijk trekken en dat is een logisch keuze."

De internetgigant is zo zot op deze gegevens omdat het daarmee nauwkeuriger kan bepalen waar iemand is. Maar dat is nog niet alles, vertelt De Winter. "Daarnaast kun je een heel goed beeld schetsen van welke technologie je hebt. En je hebt een hele makkelijke manier om je kaarten naast de GPS in te richten. Op dit moment werkt dat alleen via GPS en met die routers erbij wordt het toch meer accuraat."

Gerelateerde artikelen