Nieuws21 nov '12 11:37

Ook Duits 'Schweizlebengefühl' ernstig aangetast

Auteur: Thijs Baas

Ook jongere Duitsers beginnen zich steeds meer zorgen te maken over de houdbaarheid van de pensioenen. Onder ouderen was de onrust over hun oude dag al groot.

De perspectieven zijn volgens de krant Bild behoorlijk zorgelijk en de paniek neemt steeds verder toe. Onderzoek van de Duitse vakcentrale DGB wijst uit dat 38 procent van de Duitse werknemers verwacht dat het pensioen tekort zal schieten.

Van de 25- tot 35-jarigen denkt zelfs ruim de helft dat de toekomstige oudedagsvoorziening ze niet uit de armoede kan houden. Volgens DGB heeft de onrust inmiddels naast de groep laagstverdienenden ook de groep mensen met een hoger inkomen bereikt.

Onrust
In de armste groep vreest 54 procent niet rond te kunnen komen, in de inkomensgroep tot 3.000 euro is dat 34 procent. Van de mensen met een inkomen daarboven is 19 procent er bepaald niet gerust op.

"De aantallen zijn een duidelijk alarmsignaal dat het vertrouwen in de wettelijke pensioenverzekering massaal inzakt, terwijl die er midden in de financiële crisis beter voor staat dan lange tijd het geval was", schetst een DGB-directielid de situatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen