Nieuws29 nov '12 16:23

ABP verhoogt pensioenen niet in 2013

Auteur: BNR Webredactie

Pensioenfonds ABP kan volgend jaar zijn pensioenen niet verhogen. De dekkingsgraad, die bepaalt of de pensioenen op lange termijn nog betaalbaar zijn, is hiervoor niet hoog genoeg.

Over 2012 zijn de pensioenen ook niet geïndexeerd. ABP, dat de pensioenen verzorgt voor ambtenaren en onderwijspersoneel, heeft dat donderdag bekendgemaakt.

De dekkingsgraad bedroeg op het moment van besluitvorming (eind oktober) 97 procent. Volgens de regels mag ABP het pensioen pas verhogen als de dekkingsgraad hoger is dan 105 procent.

Dekkingsgraad loopt achter
Sinds 2008 lopen de pensioenen van deelnemers en gepensioneerden bij ABP maximaal 9 procent achter op de gemiddelde stijging van de lonen bij overheid en onderwijs. De levensverwachting is gestegen, zodat er meer geld gereserveerd moet worden om de pensioenen in de toekomst te kunnen blijven uitkeren.

Hoe hoog de pensioenpremie van ABP volgend jaar wordt, is nog niet bekend. Het besluit hierover is uitgesteld omdat de gevolgen van het regeerakkoord voor de pensioenregeling nog bestudeerd moeten worden.

Gerelateerde artikelen