Nieuws31 jan '13 19:00

'Syrische dreigementen richting Israël zijn bluf'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Syrië dreigt met represailles tegen Israël, nadat het Israëlische leger beschietingen uitvoerde op Syrisch grondgebied. Maar tot een wraakactie zal het niet komen, verwacht BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

"Ze hebben voor de zekerheid dat nieuwe defensiesysteem, de ijzeren koepel, naar het noorden van het land gebracht. Dus mochten er nou raketaanvallen komen, zijn ze in elk geval beschermd. Want het is een steengoed systeem. Maar mijn indruk is dat het bluf is", zegt Hammelburg.

Volgens Syrië vielen Israëlische gevechtsvliegtuigen een militair onderzoekscentrum aan. De Israëliërs hebben het over een konvooi dat met wapens onderweg was naar Libanon. Maar wat het nou precies was, weten we niet. Hammelburg: "Dat onderzoekscentrum zou een opslagplaats geweest kunnen zijn voor chemische wapens. Dat is een van de kwesties waar de wereld echt voor vreest."

Maar het zou ook een konvooi kunnen zijn met Russische SA-17 raketten. "Dat zijn heel gevaarlijk monsters; luchtafweerraketten. Die zouden onderweg zijn vanuit Syrië naar Hezbollah in Libanon. Dat is een van de dingen waarbij die Israëli’s, maar ook andere partijen in het Midden-Oosten, een soort rode lijn hebben getrokken. Ze willen niet dat dat gebeurt."

Niet realistisch
Hammelburg denkt dat een aanval van Syrische kant niet heel realistisch is, omdat dat het laatste is wat Bashar Al-Assad kan gebruiken. "Hij moet Israël niet betrekken in een oorlog die hij toch al aan het verliezen is. De andere partij in deze kwestie is Hezbollah. Ook zij hebben naar mijn idee op dit moment geen belang. Want Assad is een van hun belangrijkste bondgenoten. Ik denk dat noch Syrië noch Hezbollah echt op dit moment een aanval gaan ondernemen."

Dreigementen uit Iran
Iran liet vandaag weten dat Israël zal bloeden voor deze aanval. Of het er nou van komt of niet, zo'n dreigement moet altijd serieus genomen worden, zegt Hammelburg.

"Dick Leurdijk, de veiligheidsexpert, zegt altijd; als een schurkenstaat dreigt, moet je dat altijd serieus nemen. Alleen ik geloof niet in dingen als een raketaanval vanuit Iran. Maar wat wel kan gebeuren is wat heet een asymmetrische mep terug. Denk maar terug aan de afgelopen zomer. Toen is in Bulgarije een autobus opgeblazen met Israëlische toeristen. In het verleden zijn aanslagen geweest door misschien Hezbollah of daaraan gelieerde organisaties in Latijns-Amerika. Je moet meer aan dat  soort wraak denken, als ze dat al willen, dan dat er meteen een rechtstreekse oorlog tussen die twee landen komt", aldus Hammelburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen