Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. De krant schrijft dat het slechts drie online formulieren hoefde in te vullen en één keer langs de Kamer van Koophandel moest voor een kort gesprek, voordat de instelling werd erkend. De fictieve verslavingskliniek is vernoemd naar het redactieadres. De Inspectie voor de Gezondheidszorg controleert niet.
Voor de oprichting is geen psychiater of psychotherapeut nodig. Voor het behandelen van patiënten moet dat formeel wel, maar het toezicht daarop ontbreekt.
Toelatingswet
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid erkent de problemen en wil de toelatingswet aanpassen, zo laat ze in een reactie weten. Ze overweegt om klinieken vooraf te laten goedkeuren door de inspectie of om zorgverzekeraars strenger te laten screenen.
GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland zijn verbaasd, onthutst zelfs en maken zich zorgen nu zaterdag duidelijk werd dat de krant zonder één kritische vraag van het ministerie van Volksgezondheid werd toegelaten als 'instelling voor medisch specialistische verslavingszorg' en nu behandelingen mag declareren bij zorgverzekeraars.
Gebrek aan transparantie
GGZ Nederland, de koepel voor de geestelijke gezondheidszorg, maakt zich zorgen over de opkomst van allerlei nieuwe verslavingsklinieken waarvan de resultaten 'dubieus' zijn. De organisatie pleit voor strengere regelgeving en beter toezicht op nieuwe aanbieders van verslavingszorg.
Zorgverzekeraars Nederland is 'onthutst, maar ook niet helemaal verrast'. "We hebben al eerder onze zorgen geuit over het gebrek aan transparantie in de GGZ. Het is voor zorgverzekeraars bijna ondoenlijk om adequaat te controleren en dat geldt zeker bij dergelijke niet gecontracteerde verslavingsinstellingen: controle kan alleen achteraf en er moeten sterke aanwijzingen zijn dat er iets niet in de haak is. En omdat er geen contract is, moet dat dan via de verzekerde en moet - begrijpelijk - de privacy in acht worden genomen.''