Nieuws23 jan '13 22:16

Steeds meer hulpverzoeken GHB

Auteur: Anne-Greet Haars

Steeds meer mensen melden zich bij de verslavingszorg met vragen over de drugs GHB. Het Trimbos instituut meldt dat het aantal hulpvragen met 24 procent steeg in één jaar tijd.

Roel Hermanides, directeur van Novadic-Kentron (instelling voor verslavingszorg), herkent deze trend. "Het is de laatste jaren steeds het geval dat elk jaar het aantal verslaafden met tientallen procenten toeneemt."

Zorgen
De cijfers van het Trimbos instituut gaan over 2011, maar Hermanides verwacht dat het in 2012 is doorgestegen. "Wij behandelen honderden mensen op jaarbasis. We volgen ook wat er in de omgeving Brabant gebeurt. En we zien dat daar een forse stijging is. Ook zien we dat de mensen die verslaafd zijn er steeds slechter aan toe zijn. We zien veel terugval na de behandeling en veel jonge mensen gaan echt ten gronde door deze verslaving. Het baart ons echt zorgen."

Van prettig naar heel vervelend
Hermanides legt nog eens uit wat de drugs met je doet. "In eerste instantie is het een hele prettige roes. Het maakt ook dat mensen echt het gevoel hebben beter te functioneren en daarom gaan ze het steeds opnieuw gaan gebruiken. Als je er verslaafd aan raakt, dan wordt het beleefd als heel vervelend. Ze kunnen niet meer goed denken en raken soms ook psychotisch. Het aantal keren dat ze de GHB tot hun moeten nemen, neemt enorm toe. Ze gebruiken het tientallen keren per dag. Dan wordt de ontwenning van het middel ook een ingrijpende zaak, dat goed begeleid moet worden."

Dringende noodzaak
"We denken dat het ontwikkelen van een behandeling die mensen ook op langere termijn van het middel afhoudt, van een dringende noodzaak is", betoogt Hermanides. "We kunnen mensen nu alleen ontwennen, maar de terugval in deze verslaving is ernstiger dan we ooit bij andere verslavingen zijn tegen gekomen."

Hermanides vertelt dat ze hierover in gesprek zijn met het ministerie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen