Nieuws5 sep '13 14:37

OM en politie ten strijde tegen online GHB-grondstof

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie en de politie zijn vandaag een actie begonnen tegen de online verkoop van de drugsgrondstof GBL (gamma-butyrolacton).

OM en de politie waarschuwen via een e-mail 22 grote GBL-handelaren die de vloeistof in webwinkels aanbieden nadrukkelijk voor de risico’s. De mail is ondertekend door mr. C.D.M. Geldermans, landelijk officier van justitie synthetische drugs en precursoren en W. Paulissen, diensthoofd van de landelijke recherche.

Grondstof
GBL is de grondstof voor de populaire partydrug GHB, die vorig jaar van lijst II naar lijst I van de Opiumwet werd verplaatst. Het middel kwam daardoor op de lijst van harddrugs, omdat dat meer recht doet aan de risico’s voor de individuele gezondheid en voor de samenleving, die ontstaan door het gebruik van de drug.

Door de plaatsing van GHB op lijst I is het ook mogelijk geworden de handel in GBL strafrechtelijk te vervolgen. Met de email aan de internethandelaren willen het OM en de politie hen weerhouden van levering van GBL. De handelaren maken zich met die verkoop mogelijk schuldig aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal 6 jaar.

Vervolging
Om strafrechtelijke vervolging te voorkomen wordt de handelaren dringend aangeraden te stoppen met de verkoop van GBL. Volgens het OM moet de (internet)verkoop van GBL, zonder dat een geloofwaardig, legaal doel kan worden aangetoond, een halt worden toegeroepen.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie bereidt een grote strafzaak voor tegen een GBL handelaar uit Rhoden. De man is in september 2012 aangehouden vanwege de handel in GBL. Bij die gelegenheid legde de politie beslag op 42.000 liter van de vloeibare drugsgrondstof. In januari 2013 is de verdachte opnieuw aangehouden, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Daarbij werd nog eens 5200 liter GBL in beslag genomen. Deze handelaar zit nog altijd in voorlopige hechtenis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen