Nieuws26 nov '12 16:28

D66 wil onderzoek naar ministerie van Veiligheid en Justitie

Auteur: Harmen Simon Teunis

D66 wil een uitvoerig onderzoek naar de concentratie van verantwoordelijkheden op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De partij gaat dat later deze week inbrengen tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie.

Vroeger waren de taken van dit departement verdeeld over twee ministeries (Justitie en Binnenlandse Zaken) en was er nog weleens gezond onderling commentaar. Maar sinds alles ondergebracht is op Veiligheid en Justitie, is deze vorm van controle natuurlijk verdwenen, zegt Gerard Schouw van D66.

Daarbij komt dat twee bewindslieden van de VVD er samen de scepter zwaaien, in het oude en in het nieuwe kabinet. Een instelling als de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid zou eens moeten onderzoeken of dat allemaal wel verantwoord is, vindt Schouw

Privacy
Het Kamerlid maakt zich ook zorgen over onze privacy. Volgens hem kan die onder druk komen te staan door een nietsontziende wens om boeven te vangen. "Als je niet uitkijkt weten ze straks alles van je.'' Schouw wil daarom dat het College Bescherming Persoonsgegevens meer mensen en mogelijkheden krijgt, onder meer om boetes te kunnen opleggen tegen overheden en bedrijven die het niet zo nauw nemen met de privacy. Die mogelijkheid heeft het college nu niet.

Magda Berndsen van D66 wil deze week opheldering over het feit dat er zo weinig strafzaken worden opgelost en er ook zoveel op de plank blijven liggen.

Gerelateerde artikelen