Nieuws1 jul '13 14:27

Dader en slachtoffer komen er samen wel uit

Auteur: Marjan van den Berg

Als een dader en slachtoffer van een misdrijf met elkaar om de tafel gaan zitten, komen ze er in de meeste gevallen zelf wel uit. Zonder dat een rechter eraan te pas hoeft te komen.

Dat blijkt uit onderzoek van Maastricht University. Bijna 1500 bemiddelingen werden bekeken. 70 Procent hiervan eindigde met een akkoord tussen de twee partijen.

Het ging vaak om mishandeling, bedreiging, diefstal en doorrijden na een ongeval. Behoorlijk zware delicten dus. Onderzoeker Jacques Claessen benadrukt dat beide partijen zelf moeten willen meewerken, anders houdt het op. "En dan blijkt toch dat een heel aantal slachtoffers en daders willen meewerken hieraan."

Burenruzie
Als voorbeeld noemt Claessen een uit de hand gelopen burenruzie, waarbij de ene buurman de andere met een schop had bewerkt. "Straffen heeft in zo'n geval zo weinig zin, want daar los je de boel dus niet mee op."

Dat sommige slachtoffers best met de daders om tafel willen, verbaast de onderzoeker niet. "Ze zijn vaak geëmancipeerd, ze willen zelf dat conflict oplossen en ze willen bijvoorbeeld ook eens heel duidelijk maken aan die dader wat zij ervan vinden, wat dat met hen gedaan heeft. Ze hebben soms vragen die ze willen stellen aan de daders waarop ze dan antwoord kunnen krijgen."

Genoegdoening
En bovendien, zegt Claessen, kunnen beide partijen in gesprek komen over genoegdoening. "Dat is toch een forum dat ze binnen het strafrecht niet krijgen en ook niet kunnen krijgen in mijn ogen."

De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat er vaker tussen daders en slachtoffers wordt bemiddeld. Tot dusver gebeurt dit alleen structureel in Maastricht. Claessen weet overigens niet hoe dit laatste te verklaren valt.

De onderzoeksresultaten worden woensdag gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen