Nieuws14 jan '13 11:56

Vrouwelijke managers kunnen leren van apen

Auteur: Melvin Captein

Mannen en vrouwen geven op verschillende wijze leiding. Een goede manier om daar inzicht in te krijgen is een dagje aapjes kijken. Carolina Pruis, schrijfster van het boek Vrouw op de Apenrots, licht toe.

Pruis werkt al ruim 25 jaar als manager en de laatste jaren ook als interim-directeur voor verschillende bedrijven. De ervaring die ze daar met leiderschap opdeed schreef ze op in een boek, dat ingaat op verschillende stijlen van managen.

Klap op je bek
Een belangrijk punt van Pruis is dat mannen over het algemeen op een andere wijze leiding geven dan vrouwen. Tegenover BNR laat ze weten dat een blik op de apenrots dit verschil goed illustreert. "Mannen en vrouwen gaan daar heel anders om met macht. Mannetjes-apen in de hoogste positie moeten doorlopend beducht zijn dat andere mannetjes hun postie willen innemen. Ze moeten hun kracht demonstreren, waar de vrouwelijke apenbaas juist veel steun geniet van andere vrouwen. Het eerste wat een vrouwelijke chimpansee doet is een band sluiten met andere vrouwen, terwijl het mannetje juist het liefst zijn voorganger op zijn bek slaat. Die verschillende aanpak zie je vaak ook bij mannen en vrouwen in het bedrijfsleven."

Innerlijke vrouwelijke strategie
Pruis moest zelf als interim-baas overeind zien te blijven in een distributiebedrijf waar vooral veel mannen werkten. Haar "innerlijke vrouwelijke strategie" van verwantschap zoeken werkte daar juist averechts. "Ik ging op zoek naar gezamenlijke waarden, nam ruim tijd voor teambuilding en toonde belangstelling voor het wel en wee van werknemers. Dat werd echter totaal niet begrepen en als teken van zwakte gezien."

Zaak is dan over te schakelen naar een andere, meer mannelijke stijl van managen, vertelt Pruis uit eigen ervaring. "Ik heb toen mijn tanden laten zien, en ging ik hartige gesprekken aan met de werknemers. Die harde aanpak verbeterde een hoop."

Queen bee
Het managen van vrouwen vereist, kortom, een andere stijl dan het managen van mannen, zegt Pruis. "Af en toe moet je even op je borst roffelen en soms met empathie managen. Een teken van goed leiderschap is dat je kunt schakelen tussen die verschillende rollen."

Hoewel vrouwen op de werkvloer veel aan elkaar kunnen hebben, is samenwerking niet altijd vanzelfsprekend, waarschuwt Pruis. "Een hooggeplaatste vrouw die in haar eentje tussen mannen bivakkeert, is vaak niet bereid andere vrouwen hogerop te helpen. Pas op voor die queen bee."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen