Nieuws11 mrt '13 17:15Aangepast op 11 mrt '13 17:39

'Druk social media speelt rol bij burn-outs jongeren'

Auteur: Melvin Captein

Een burn-out komt steeds vaker voor op jongere leeftijd. Eerder waren vooral mensen boven de 35 gevoelig voor uitputting en overbelasting. Nu is het steeds vaker de zogenoemde Y-generatie die in de problemen komt.

Barbara Martens is oprichter van Gingermood Coachmatchers en begeleidt mensen met een burn-out. Van de mensen die zij begeleidt is 18 procent jonger dan 33 jaar. "De aanleiding daarvan is de blootstelling aan teveel stress. Jongeren moeten soms teveel ballen in de lucht houden, waardoor ze uitgeput en overbelast raken. De recessie speelt daarin een rol. Omdat mensen bang zijn hun baan kwijt te raken, werken ze langer door dan ze normaal zouden doen."

Fakebook
Dat een toenemend aantal jongeren opgebrand raakt, heeft volgens Martens onder andere met die onzekerheid te maken. "Ook prestatiedrang en een laag zelfbeeld spelen een rol. Dat laatste wordt vooral bepaald door de verwachting die bijvoorbeeld je ouders, je vrienden en werkgever van je hebben. Als je veel succesvolle mensen om je heen hebt, voelt het al gauw alsof je het zelf minder doet." In dat proces spelen ook sociale media een belangrijke rol, stelt Martens. "Op Facebook worden alleen de mooie dingen getoond. Het wordt niet voor niets ook wel eens Fakebook genoemd. Maar, waar of niet, je kijkt wel naar mensen in je directe sociale omgeving waar je niet bij wilt achterblijven."

Gerelateerde artikelen