Nieuws8 jun '11 14:18

EHEC kan immuunsysteem ontregelen (update)

Auteur: Harmen Simon Teunis

Artsen van de universitaire klinieken in Bonn en Greifswald hebben aanwijzingen gevonden dat de darmbacterie EHEC bij sommige patiënten het immuunsysteem ontregelt en zware complicaties kan veroorzaken.

In de bloedvaten van een aantal ernstig zieke patiënten zijn ophopingen gevonden van een eiwit dat verantwoordelijk is voor bloedstolling. Door stollingen wordt de doorbloeding van bepaalde hersengebieden en de bijnieren beperkt, en dat kan leiden tot complicaties als nierfalen, bewustzijnsverlies en epileptische aanvallen.

Immuunreactie

Vermoedelijk is de oorzaak een immuunreactie, die de EHEC-bacterie opwekt. Het immuunsysteem maakt dan zogenoemde autoantistoffen aan die zich tegen het eigen lichaam keren. In Greifswald krijgen inmiddels vier ernstig zieken een speciale behandeling waarbij die stoffen uit hun bloed worden gefilterd. De eerste testresultaten zijn hoopgevend, zeggen de artsen.

EHEC-bacterie ook in Frankrijk

In Frankrijk is woensdag voor het eerst officieel sprake van een patiënt die ziek geworden door de EHEC-bacterie. De autoriteiten vermoeden een tweede geval. Nog zeven anderen worden onderzocht omdat ze de symptomen die bij een besmetting hoort, vertonen.

Het gaat om mensen die in Duitsland waren in de dagen voor de darminfectie daar opdook.

Polen

De Poolse gezondheidsinspectie liet woensdag weten dat daar twee officiële gevallen zijn geconstateerd. Een van hen is een kind van zeven jaar. Het kind is mogelijk besmet door zijn vader die in Duitsland was geweest.

Zeker 2300 mensen zijn ziek geworden door de bacterie en voor 25 patiënten was dat tot nu toe fataal.

Gerelateerde artikelen