Nieuws28 dec '12 07:07

'Regering moet meer focussen op Nederland'

Auteur: Anne-Greet Haars

De regering moet zich meer op Nederland en minder op het buitenland focussen. Zeker nu het crisis is. Dat vindt 70 procent van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Een jaar geleden vond 64 procent dat de overheid minder aandacht moet hebben voor het buitenland.

EU
Steeds minder Nederlanders vinden dat ons land een bijdrage moet leveren aan internationale missies, de bestrijding van buitenlandse armoede en wereldwijde klimaatproblemen. Nederland moet eerst de problemen in eigen land aanpakken voordat er geld naar het buitenland mag, vinden veel ondervraagden.

Hoewel de steun voor het lidmaatschap van de Europese Unie nog hetzelfde is gebleven (49 procent is voor, 19 procent is tegen), zijn Nederlanders wel kritischer geworden over de EU.

"Het betekent niet dat de regering geen actieve rol zou moeten spelen in het buitenland, want dat moeten ze wel, vinden Nederlanders", vertelt SCP-onderzoeker Josje den Ridder. "Het gaat vooral om minder geld geven."

Somberder over eigen toekomst
Nederlanders zijn bovendien nog somberder geworden over hun eigen toekomst: 1 op de 3 is bang dat zijn eigen financiële situatie het komende jaar verslechtert. Dat aantal was nog nooit zo hoog sinds het SCP in 2008 begon met de metingen. Slechts 12 procent denkt dat het binnenkort juist beter zal gaan.

"Bijna niemand denkt dat de situatie zal verbeteren. De meeste denken dat het of hetzelfde blijft of slechter wordt", aldus Den Ridder. "Mensen die denken dat het voor zichzelf goed zal blijven gaan, zijn hoogopgeleid en hebben werk. Mensen zonder werk of gepensioneerden zien we somberder worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen