Nieuws19 mei '13 17:22Aangepast op 19 mei '13 18:44

Politie vindt twee lichamen bij Cothen

Auteur: Thijs Baas

In een duiker van een sloot bij het Utrechtse Cothen zijn twee lichamen gevonden. Dat heeft de politie in Utrecht bekendgemaakt.

Een toevallige passant zou de lichamen hebben gevonden, op de hoek van de Hoekseijk en de Kanaaldijk-noord in Cothen. De wandelaar meldde zondagmiddag bij de politie dat hij 'iets' in het water zag. Forensische specialisten zijn inmiddels aangekomen bij de vindplaats, maar de identificatie van de lichamen kan volgens een woordvoerder van het rechercheteam nog uren duren.

Het is nog niet duidelijk of het om de vermiste broertjes Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist gaat. Cothen ligt aan de Rijn, ongeveer 4 kilometer onder Doorn, de plek waar de vader van de vermiste broertjes zelfmoord pleegde. De politie zet het gebied af, ook vanwege de enorme toeloop van belangstellenden.

Duiker
Een duiker is een afwateringsbuis onder het wegdek door die de afwatering van sloten en greppels op grote watergangen verwerkt, in dit geval langs een weiland in de Utrechtse poder. Mogelijk heeft de hevige regenval van zaterdag ervoor gezorgd dat de lichamen uit de duiker zijn gespoeld. Bij stevige regen gaat het water in een duiker harder stromen en neemt dus ook de kracht van die stroom toe.

Aanwijzingen recherche?
Een politiehelikopter vloog urenlang boven het recreatiegebied Eiland van Maurik in de buurt van Wijk bij Duurstede. Cothen ligt daar vlakbij, wat erop kan wijzen dat het rechercheteam aanwijzingen had dat de vermiste broertjes in de buurt gevonden konden worden. Cothen ligt ook niet ver van het gebied waar marinezoekers dagenlang speurden.

De politie kon nog niet zeggen wat de rol van burgerzoekers, de ingezette helikopter of de F-16, die zondagmiddag het gebied afspeurden, was bij de vondst van de lichamen. 

Ongeveer 50 vrijwilligers vonden zaterdagmiddag nog kledingstukken en andere spullen in de bossen bij Geleen. Ook in Limburg werd de afgelopen dagen druk gezocht naar de twee vermiste broertjes.

Toezicht
Ook werd bekend dat de vermiste broers onder toezicht zouden komen van Bureau Jeugdzorg. Dat blijkt uit een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming, waar NRC Handelsblad uit citeert. Intussen breidt de zoektocht naar de jongens zich uit naar België.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen